Kedden dönt államelnökjelöltjéről a nagyobbik kormánypárt

Viorica Dăncilă hétfő este az Antena 3 televíziónak adott interjújában azt mondta: tárgyalt Victor Pontával, a Pro Románia és Călin Popescu-Tăriceanuval, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnökével a baloldali elnökjelölt esélyeinek maximalizálásáról. A PSD vezetősége kedden nevesíti államfőjelöltjét.

„Megvitattuk az őszi elnökválasztásra vonatkozó együttműködési megállapodás esélyeit, beszéltünk a kormányzásról és arról, hogy hogyan haladhatnánk egy közös úton a következő időszakban. (...) Victor Ponta részéről semmilyen választ nem kaptunk, igaz, nem is kértünk választ, megbeszéltünk dolgokat és reméljük, hogy augusztus 3-áig lesz válasz. Tárgyaltunk továbbá Călin Popescu-Tăriceanuval is. Beszéltünk a kormányzásról, hogy milyen kormányzati intézkedéseket szeretnénk bevezetni, még egy őszi esetleges kormányzati szerkezetátalakítás is szóba jött” – mondta Dăncilă.

Hozzátette, hogy még nem született döntés az PSD elnökjelöltjének személyéről. „Amint tudják, Călin Popescu-Tăriceanu az ALDE részéről szeretne pályázni. A PSD a maga részéről úgy döntött, hogy saját jelöltet állít, akinek személyéről kedden dönt a párt vezetősége” – tette hozzá Dăncilă. A pártelnök tagadta, hogy a tárgyalások eredményét kudarcnak lehetne tekinteni. Szerinte ezek a tárgyalások egy kezdetet jelentenek a baloldali elnökjelölt esélyeinek maximalizálásáról.

Kérdésre válaszolva Dăncilă azt mondta, hogy nem hiszi, hogy Gabriela Firea függetlenként indulna az elnökválasztáson, mert ezzel elveszítené bukaresti főpolgármesteri mandátumát. Korábban több politikus bejelentette, hogy megpályázza a tisztséget, köztük Mihai Fifor pártfőtitkár, Eugen Teodorovici ügyvezető elnök, Liviu Pleşoianu parlamenti képviselő, Şerban Nicolae szenátor, Ecaterina Andronescu oktatási miniszter. Utólag Eugen Teodorovici és Mihai Fifor bejelentették, hogy lemondanak a jelöltségről.

Victor Ponta, a Pro Románia elnöke a közszolgálati televíziónak hétfő este azt nyilatkozta: Viorica Dăncilă lesz a Szociáldemokrata Párt (PSD) államfőjelöltje, mert a PSD nem engedheti meg, hogy vezetője ne pályázzon az államfői tisztségre. Ponta azt mondta, külön-külön találkozott Viorica Dăncilával, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnökével, de semmilyen konkrét megállapodást nem kötöttek.

Elmondta, közölte a két pártelnökkel, hogy „újra kell építeniük a mindenki által gyűlölt adminisztrációt”. Kifejtette azt is: ha mindannyian államfőjelöltet állítanak, akkor azon fognak versengeni, hogy ki legyen a harmadik helyen, és „kellemetlen élményeink lehetnek az első és a második forduló között, amikor megkérdezik, hogy kit támogatunk”. 

Közölte: Viorica Dăncilă azt kérte tőle, hogy a Pro Románia a PSD jelöltjét támogassa, Călin Popescu-Tăriceanu, pedig azt, hogy őt, ám Ponta szerint a Pro Románia egyelőre nem döntötte el, hogy kit támogat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?