FRISSÍTVE - Hivatalos: Dan Barna az USR-PLUS államfő-, Dacian Cioloş pedig a kormányfőjelöltje

FRISSÍTVE: Megállapodott a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) egy választási szövetség létrehozásáról, amellyel az államfő-, a helyhatósági és a parlamenti választásokon is indulni fognak - jelentette be vasárnapi sajtótájékoztatóján Dan Barna és Dacian Cioloş.

A két alakulat elnöke megerősítette, hogy Dan Barna lesz a szövetség jelöltje a novemberi államfőválasztáson, Dacian Cioloşt pedig a kormányfői tisztségre jelölik majd, mivel a jövőre esedékes helyhatósági és parlamenti választáson is közösen indul a két alakulat. Az USR-PLUS választási szövetségről egyelőre elvi megállapodás született, ezt még a jóvá kell hagynia a két vezetőségének. 

A két hasonló politikai nézeteket valló - a politikustársadalom megújítását korrupcióellenes jelszavakkal sürgető, magát a régi, "leszerepelt" politikai pártok alternatívájaként feltüntető - új párt összefogása minden választásra kiterjed: az EP-választásokon elért siker után a novemberi elnökválasztáson, valamint a jövő évi helyhatósági és parlamenti választásokon is együtt akarnak működni. A vasárnapi sajtóértekezleten megerősítették: az a céljuk, hogy a 2020-ban kormányra kerüljenek.

A májusban EP-képviselővé, majd az Újítsuk meg Európát (RE) nevű, centrista-liberális EP-frakció vezetőjévé megválasztott Cioloș 2016-ban szakértői kormány élén volt több mint egy évig Románia miniszterelnöke. Erre utalva rámutatott: van kormányfői tapasztalata, tudja milyen "parlamenti támogatás nélkül" kormányozni, jövőre azonban ahhoz kérnek választói felhatalmazást, hogy az USR-PLUS 2020 Szövetség parlamenti többséget alkotva vegye át az ország kormányzását.

A tisztségben lévő Klaus Johannis államfő nemrég megerősítette: saját volt pártja, az európai néppárti tagsággal rendelkező, ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjeként indul második ötéves mandátumért a novemberi romániai elnökválasztáson.

Bár Dan Barna bizalmi indexét alig tíz százalék körüli szinten mérik a közvélemény-kutatások, elemzők szerint az USR élére 2017-ben megválasztott 44 éves jogász végzettségű politikusnak jó esélye van bekerülni az elnökválasztás második fordulójába. Az USR-PLUS ugyanis kevesebb mint fél százalékponttal marad le az EP-választásokon a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) mögött, amely még mindig nem döntött arról, kit indít az elnökválasztáson.

Kapcsolódók

Kimaradt?