Gabriela Firea bukaresti főpolgármester is megpályázná az államfői tisztséget

Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere is fontolgatja, hogy induljon a novemberi elnökválasztáson - ezt egy csütörtöki televíziós interjúban erősítette meg a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) legnépszerűbb politikusa.

 

Firea azt sem zárta ki, hogy adott esetben függetlenként indul a megmérettetésen, ha pártja nem őt jelölné. A bukaresti főpolgármester szerint az a legfontosabb, hogy a PSD-ALDE kormánykoalíció és Victor Ponta volt miniszterelnök Pro Romania pártja "valós eséllyel rendelkező", közös jelölt mögé sorakozzék fel, mert különben a szociáldemokraták jelöltjének szerinte "szinte semmi esélye sincs", még arra sem, hogy - az elnökválasztás nagy esélyesének számító Klaus Iohannis jobboldali elnökkel ellenfeleként - egyáltalán bekerüljön a második fordulóba. Firea úgy vélekedett: ha a PSD rosszul szerepel az elnökválasztáson, akkor a jövő évi helyhatósági és parlamenti választásokat is el fogja veszíteni.

Firea csütörtöki bejelentését a román média nyílt hadüzenetként értelmezte a PSD-t vezető Viorica Dancila kormányfővel szemben, aki maga is jelezte, hogy "szükség esetén" vállalná az elnökjelöltséget. Dancila ráadásul a baloldali összefogás elé is nehezen elhárítható akadályt gördített azzal, hogy elfogadtatta pártja végrehajtó bizottságával: a PSD saját jelöltet indít az elnökválasztáson. Ez ugyanis egyben azt is jelenti, a PSD nem számol azzal, hogy esetleg az államfői tisztségre szintén pályázó, a liberális ALDE-t vezető Calin Popescu Tariceanu elnökjelöltségét támogassa.

Fireát tavaly novemberben megfosztották párttisztségeitől, mert szembefordult az időközben korrupcióért bebörtönzött Liviu Dragnea akkori pártelnökkel, júniustól azonban ismét a PSD egyik országos alelnöke. Viszonya az új pártelnökkel, Viorica Dancilável sem volt felhőtlen, legfőképpen azért, mert a miniszterelnök riválist lát benne, hiszen népszerűségi indexe csaknem kétszerese az övének.

A CURS közvélemény-kutató intézet július első napjaiban végzett felmérése szerint a román választók 47 százaléka bízik Fireában, míg Johannis bizalmi indexe 44, Tariceanué 33, Danciláé pedig 26 százalékos.

A PSD augusztus 3-án tartandó rendkívüli kongresszusán dönt arról, kit indít az újrázni készülő Johanisszal szemben.

Romániában november 10-én tartják az elnökválasztást, ha pedig akkor egyetlen jelölt sem szerzi meg a választók több mint felének támogatását, november 24-én második fordulót is rendeznek a két legjobban szereplő jelölt részvételével.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?