FRISSÍTVE - Leváltották Gálfi Árpád polgármestert a székelyudvarhelyi MPP éléről

Leváltották hétfő délután Gálfi Árpádot a Magyar Polgári Párt (MPP) székelyudvarhelyi szervezetének elnöki tisztségéről. A 2020-as önkormányzati választások előtt kevesebb mint egy évvel hozott döntésben közrejátszott az is, hogy a polgármester feljelentette több beosztottját és az alpolgármestert a korrupcióellenes ügyészségen. FRISSÍTÉS: Gálfi egy aggályosnak talált közbeszerzési ügyben jelentette fel a beosztottjait a DNA-nál.

A MPP keddi közleménye szerint hétfő délután a párt országos elnöksége Székelyudvarhelyen ülésezett, ezt követően a helyi szervezet tartott közgyűlést. „A megbeszélések szükségszerűségét annak a feszült légkörnek a feloldása jelentette, ami mintegy másfél éve keletkezett és folyamatosan fennáll az MPP helyi szervezetének elnöke, Gálfi Árpád és az alakulat helyi vezetősége között” – olvasható a tájékoztatásban.

A közlemény szerint Gálfi az alapszabályzatban megfogalmazott feladatköreit elnöki hiányosan végezte el, és döntéseit egy személyben hozta meg, mellőzve a széleskörű konzultációt. Az MPP vezetősége ugyanakkor „mélységesen elítéli”, hogy a polgármester feljelentette nyolc beosztottját és az alpolgármestert a korrupcióellenes ügyészségen (DNA), ezen kívül három székelyudvarhelyi vállalkozást „annak ellenére, hogy lett volna más jogorvoslati lehetősége is”.

Az MPP országos elnöksége ezért úgy döntött, hogy fegyelmi kivizsgálást indít Gálfi Árpád ellen a helyi szervezetben kialakult állapotok miatt. A székelyudvarhelyi közgyűlésen megfogalmazódott a vélemény, hogy feszült helyzetet a helyi szervezet elnökének és elnökségének megújításával lehetne orvosolni. Érveik szerint a polgármester feladata a városvezetéssel foglalkozni, a pártfeladatokat tőle független személy kell végeznie – tájékoztat az MPP közleménye.

A tisztújításról tartott titkos szavazáson a helyi szervezet elnökévé Mike Leventét választotta a közgyűlés. Alelnöknek Csíki Endrét választották, az elnökség tagjai pedig Ketesdi Imre, Waum Péter Máriusz és Tókos Szabolcs lettek. 

Gáfi szabályellenesnek tartja a közgyűlést

A pártszervezet hétfő délután tartott gyűlése azt követően döntött Gálfi Árpád leváltásáról, és új elnök választásáról, hogy Gálfi és a résztvevők egy része távozott a gyűlésről. A polgármester kedden egy Facebook-üzenetben közölte: a hétfői gyűlés napirendi pontjai között nem szerepelt tisztújítás, leváltás, vagy választás. Szerinte az általa összehívott gyűlés távozása előtt a jegyzőkönyv aláírásával befejeződött. Úgy vélte: akik tovább is ott maradtak, azok "közgyűlésen kívüli beszélgetésen" vettek részt.

 

Gálfi Árpád - az Uh.ro helyi hírportál közlése szerint - a város egykori polgármestere, Szász Jenő érdekcsoportjának tulajdonította az ellene indított támadást. Kijelentette: ennek a csoportnak nem tetszett, hogy lecserélte a város vízszolgáltatóját, és Székelyudvarhely érdekeit védte a város határában működő RDE Hargita szemétfeldolgozóval szemben. Az utóbbi céget a környező települések szemetének a feldolgozására létesítették, ám az Hargita megyén kívüli települések szemetét is fogadta, és csaknem megtelt. Úgy vélte: ez az érdekcsoport olyan cselekedeteket várt el tőle, amelyek nem törvényesek vagy nem a város érdekeit szolgálják. 

FRISSÍTÉS:  A székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal szóvivője az MTI kérdésére írásban közölte: Gálfi Árpádnak egy tavalyi szejekfürdői beruházás közbeszerzési eljárásával kapcsolatban merültek fel törvényességi aggályai, ezért a hivatal illetékes szakbizottságát kérte fel a beruházási osztály eljárásának a kivizsgálására. A vizsgálóbizottság jegyzőkönyvben rögzítette, hogy elengedhetetlen a hatóságok értesítése, ezért a polgármester az ügyészséghez fordult. 

Kapcsolódók

Kimaradt?