Tăriceanu Pontával szövetkezik, ha nem ő lesz a koalíció államfőjelöltje

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) nem zárja ki egy másik választási szövetség létrehozását, ha a jelenlegi koalíciós partnerükkel, a Szociáldemokrata Párttal (PSD) nem tudnak megegyezni, hogy közös jelöltet indítsanak az államelnök-választáson - nyilatkozta Călin Popescu-Tăriceanu.

Az ALDE elnöke az Antena 3 televízió műsorában azt mondta, ha a két kormánypárt külön jelölteket indít a novemberi választáson, "nagyon nagy a kockázata" annak, hogy egyikük sem jut be a második fordulóba. Emellett ha saját jelöltjei lesznek a két alakulatnak, a választási kampány során adódhatnak feszült helyzetek, ami a koalíció rovására menne - véli Călin Popescu-Tăriceanu, aki nem tartja kizártnak, hogy pártja ez esetben választási szövetségre lépjen a Victor Ponta vezette Pro Romániával.

A kisebbik kormánypárt elnöke megerősítette, hogy tárgyalt kollégáival esetleges jelöléséről, amelyet - állítása szerint - a Szociáldemokrata Pártból is többen szorgalmaznak, de "minél szélesebb körű támogatásra" lenne szüksége.

"Láttam a közvélemény-kutatások eredményeit (...), és úgy vélem, hogy egy közös jelöltnek minden esélye meglenne arra, hogy sikerrel felvegye a harcot a jelenlegi államfővel. Ha nem sikerül megegyeznünk a PSD-vel a közös jelöltről, július 22-e után meglátjuk, milyen összetételű választási szövetséget hozunk létre annak érdekében, hogy esélyes jelöltet állíthassunk" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy felbomolhat-e a koalíció, ha nem sikerül megállapodásra jutni a PSD-vel, Tăriceanu kitérő választ adott. "Én mindig tisztelettel és elismeréssel viszonyulok a politikai partnereinkhez (...), a büszkeségen túlmenően azonban politikai pragmatizmusra, politikai realizmusra van szükség, számba kell venni az esetleges jelöltek esélyeit (...), ebből kell hogy kiinduljon a vizsgálat is, és a döntés is" - mondta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?