PSD-források szerint Dăncilă azért lenne elnökjelölt, mert a többieket senki sem ismeri

A belső közvéleménykutatás szerint alig ismerik a Szociáldemokrata Párt (PSD) öt lehetséges elnökjelöltjét, ezért nyilatkozhatta azt csütörtökön Viorica Dăncilă párt- és miniszterelnök, hogy ha szükséges, vállalja az elnökjelöltséget a novemberi államfőválasztáson – közölték a nagyobbik kormánypárthoz közelálló források.

A PSD szóba jöhető jelöltjeiről – Eugen Teodorovici, Mihai Fifor, Șerban Nicolae, Ecaterina Andronescu, Liviu Pleșoianu – a párt tagságán belül végeztek egy közvéleménykutatást, de a kiszivárgott eredmények szerint egyikük sem haladja meg az öt százalékot, ami egy komolyabb felmérésben a hibahatárnak számít.

A listára felkerült még Viorica Dăncilă mint pártelnök, továbbá a koalíciós partner, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu és egy meg nem nevezett független jelölt, akit esetleg támogathatna a PSD (Gabriela Firea bukaresti főpolgármester nem szerepelt a névsorban). Az első eredmények alapján azonban csak Dăncilă örvend akkor népszerűségnek – pártelnöki minőségben –, hogy felvehetné a versenyt Popescu-Tăriceanuval.

Korábban a miniszterelnök elhárította azt, hogy ő legyen a párt elnökjelöltje; mint mondta, amellett van, hogy akár saját, akár az ALDE-vel közös jelöltjük lesz (vagy akár egy független indulót támogatnak), az olyan személy legyen, aki hiteles, megbíznak benne a polgárok, és garanciát látnak abban, hogy bejut legalább a választás második fordulójába.

Ehhez képest keltett meglepetést, hogy csütörtökön a kormányfő azt nyilatkozta a DC News-nak, hogy „ha a pártvezetőség is úgy akarja”, vállalja a megmérettetést az elnökválasztáson.

A PSD egyébként csak az augusztus 3-i kongresszusán jelenti be, hogy ki lesz az államfőjelöltje.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?