A CSM elnöke szerint „egyértelmű tárgyi tévedéseket” tartalmaz a GRECO-jelentés

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) elnöke szerint "egyértelmű tárgyi tévedéseket" tartalmaz az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államcsoport (GRECO) Romániáról készült jelentése. Lia Savonea úgy véli, "mélyreható vitára" van szükség a jelentésbe foglalt ajánlásokkal kapcsolatban.

Szerdai közleményében azt írja, a CSM elnökeként a téma kiegyensúlyozott, nyugodt és objektív megtárgyalására szólít fel. "Az igazságügyi rendszer megszervezése és az igazságszolgáltatás jó működése megkövetel egy, a törvény által pontosan megszabott intézményi keretek között lefolytatandó, összetett elemzést, elvonatkoztatva minden potenciális politikai kontextustól, a valóság minden csonkított vagy hamis értelmezésétől" - fogalmaz.

A CSM elnöke hozzáteszi, az általa vezetett testület - a Velencei Bizottság jelentéséhez vagy az igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében Romániáról készített jelentésekhez hasonlóan - a GRECO által elfogadott dokumentumot is alaposan megvizsgálja majd mindent szempontból, beleértve "az egyértelmű tárgyi tévedéseket" is.

"Anélkül, hogy eltávolodnánk az európai uniós tagállamként ránk háruló kötelezettségektől, értékektől és elvektől, úgy vélem, az igazságügyi rendszerünk kapcsán az utóbbi időben feltárt tényeket nem lehet sem figyelmen kívül hagyni, sem elbagatellizálni" - fogalmaz közleményében Lia Savonea, aki ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy "fennáll az igazságszolgáltatás függetlenségének tiszteletben tartásától való eltávolodás kockázata", és az igazságügy valós problémái háttérbe szorulnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?