A PSD elutasítja az alkotmánymódosító népszavazás összekötését az elnökválasztással

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szerint az alkotmánymódosító népszavazásra még a novemberben esedékes elnökválasztás előtt sort kell keríteni. A referendum időpontját a parlament őszi ülésszakának elején jelölik ki – áll a nagyobbik kormánypárt szerdai közleményében.

A PSD ezzel arra reagált, hogy Klaus Johannis szerdai sajtótájékoztatóján közölte: szeretné, ha az elnökválasztás – amelyen a Nemzeti Liberális Párt jelöltjeként indul – november 10-i, vagy a két héttel később esedékes második fordulójával egy időben szerveznék meg a referendumot.

A kormánypárt szerint a május 26-i referendumom kifejezett népakarat érvényre juttatása érdekében „mielőbb meg kell tartani” az alkotmánymódosító népszavazást. „Az államfő által megadott határidő túl hosszú, tekintettel arra, hogy a választópolgárok egyértelmű véleményt nyilvánítottak a referendum két kérdésével kapcsolatban. Az alkotmánymódosítást tehát jóval az elnökválasztás előtt meg kell ejteni. Az alkotmánymódosító népszavazás dátumát az új parlamenti ülésszak legelején kijelölik" – fogalmaznak közleményükben a szociáldemokraták.

Emlékezetes, hogy a PSD és koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) a tavasszal azzal vádolta meg Klaus Johannist, hogy saját őszi elnökválasztási kampányát készítette elő azzal, hogy a május 26-i európai parlamenti választás napjára időzítette a büntetőjogi törvényekkel kapcsolatos véleménynyilvánító népszavazást. A PSD–ALDE koalíció joggal tart attól, hogy az elnökválasztással egy időben szervezett alkotmánymódosító népszavazás nagy mértékben mozgósítaná Johannis híveit.

Az államfőnek a GRECO-jelentéssel kapcsolatos megjegyzéseire reagálva a PSD rámutat, az Európa Tanács korrupcióellenes testülete által elfogadott dokumentum a márciusi jelentésbe foglalt ajánlásokat kéri számon, így nincs köze a május 26-i igazságügyi referendumhoz, ahogyan azt az államfő állítja.

A szociáldemokrata alakulat szerint a GRECO-jelentés olyan következtetéseket és ajánlásokat tartalmaz, amelyek az igazságügyi rendszeren belül is éles vitákat váltottak ki.

„Több bíró és ügyész is bírálja a jelentést, jelentős hibákra hívják fel a figyelmet, ugyanakkor a dokumentum bizonyos következtetései ellentmondanak az alkotmánybíróság határozatainak. A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács sem ért egyet minden felvetéssel. Ilyen körülmények között a politikusoknak tartózkodniuk kell minden lépéstől mindaddig, amíg a bírák, ügyészek és szakértők közös álláspontra jutnak" – áll a közleményben, amelyben a PSD leszögezi, hogy nem indítványoz semmiféle törvénymódosítást és nem szól bele a vitákba, amíg az érintett szakmai szervezetek képviselői nem jutnak konszenzusra a téma kapcsán.

A közlemény ugyanakkor arra is rámutat, összesen 14 olyan európai országról van még tudomásuk – köztük Franciaország, Németország és Hollandia –, amelyek szintén nem hajtották végre a GRECO ajánlásait, így „Románia nem számít egyedülálló esetnek, ahogyan azt az elnök sugallja".

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?