Csütörtökön tárgyalja az alkotmánybíróság a btk.-módosítások elleni óvásokat

Július 11-ére halasztotta szerdán az alkotmánybíróság azoknak a beadványoknak a megvitatását, amelyeket a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és Klaus Johannis államfő nyújtott be a büntetőtörvénykönyv (btk.) és a büntetőeljárási törvénykönyv (betk.) ellen. Ez a hatodik alkalom, hogy az alkotmánybíróság halaszt a büntetőjogi törvények ügyében.

Az alkotmányossági óvások a korrupciós tettek megelőzésére és büntetésére, valamint az igazságszolgáltatás megszervezésére vonatkoznak.

Az USR a PNL-vel közösen két óvást nyújtott be, azt nehezményezve, hogy az említett törvénytervezetek több mint háromszáz ponton „ártalmas” irányba módosítják a btk.-t és a betk.-t, továbbá, hogy a bűncselekmények elkövetőinek kedveznek.

Klaus Johannis államfő május 10-én emelt alkotmányossági kifogást a btk., valamint a korrupciós tettek megelőzésére, felfedezésére és büntetésére vonatkozó 2000/78-as törvény módosításai ellen.

A két törvényt módosító tervezetet május 2-án küldte el Johannisnak kihirdetésre a parlament. A jogszabályt korábban felülvizsgálta már az alkotmánybíróság, és bizonyos kitételeit alkotmányellenesnek nyilvánította, ezért visszakerült a törvényhozó testület elé, amely azonban nem vette figyelembe azt az alkotmányos kötelezettségét, hogy a kifogásolt szövegeket az alkotmánybíróság korábbi döntéseivel összhangba kell hozni. Másrészt a parlament olyan passzusokat is kitörölt a jogszabályból, amelyekre nem vonatkozott az alkotmányossági kifogás – érvelt beadványában az államfő.

Johannis felidézte, hogy egy hatályban lévő alkotmánybírósági döntés értelmében a parlament csak azokat a szövegrészeket fontolhatja újra egy törvénytervezetből, amelyek ellen normakontrollt kértek. Más passzusokat csak abban az esetben módosíthat, ha azok elválaszthatatlan összefüggésben állnak az alkotmányellenesnek minősített részekkel, és módosításukra a jogszabály egységessége érdekében van szükség.

Az államfő azzal érvelt továbbá, hogy a kifogásolt törvényszöveg nélkülözi az egyértelműség és átláthatóság ismérveit, ami alkotmányellenes.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?