USR: a koalíciónak nem célja kideríteni az igazságot a külföldi szavazókörzeteiben történtekről

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD)–Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalíciónak nem célja, hogy megtudja az igazságot a május 26-i európai parlamenti választásokkal kapcsolatban, miután a választások körülményeit vizsgáló parlamenti bizottság ülésén az USR összes javaslatát elutasították – írja az ellenzéki alakulat közleményében.

A dokumentum szerint a PSD és az ALDE nem kíváncsi arra, hogy miként akadályozták meg a külföldön élő románokat abban, hogy éljenek szavazati jogukkal, viszont arra szeretnék fordítani a parlament pénzét, hogy támogassák az „elcsalt választásokról” szóló propagandájukat.

A bizottság elutasította az USR négy javaslatát, amelyek arra derítettek volna fényt, hogy miként korlátozták a külföldön élők szavazati jogát. Egyetlen javaslatot fogadtak el, hogy a bizottság ülését élőben közvetítsék, és a sajtó részt vehessen a tevékenységeken.

Mint emlékezetes, az EP-választásokon a külföldön felállított szavazókörzetekben csak nehézkesen, több órás várakozás után adhatták le szavazataikat a külföldön élő román állampolgárok, de voltak, akik sorra sem kerülhettek a bonyodalmak miatt. Az ellenzék a kormány szabotázsát látta ebben, a kormánypártok viszont választási turizmussal vádolták meg az ellenzéket emiatt.

Az USR arra lett volna kíváncsi, hogy miként állapították meg a szükséges szavazókörzetek számát, hogy ki a felelős a választások szervezéséért, hogy a szavazók kaptak-e felvilágosítást arról, hogy milyen más helyszíneken adhatnák le voksukat, és hogy miért nem hosszabbították meg a szavazókörzetek nyitva tartását.

Az USR szerint a bizottság tevékenységének fő célja, hogy „a PSD valami módon megmagyarázza saját választóinak, hogy miért vesztette el a május 26-i választásokat”.

Kapcsolódók

Kimaradt?