Kezdeményezik a volt egészségügyi miniszter mentelmi jogának a megvonását

A szenátus házbizottsága hétfőn úgy döntött, hogy a jogi bizottság elé terjeszti az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kérését Florian Bodog volt egészségügyi miniszter mentelmi jogának megvonásáról.

A DNA gyanúja szerint Bodog törvénysértő módon alkalmazta miniszteri mandátuma alatt egyik tanácsosát.

Nicolae Moga szociáldemokrata szenátor, a felsőház alelnöke a házbizottság ülése után közölte: azért hívta össze a testületet, hogy megtárgyalják a Florian Bodog mentelmi jogának megvonására vonatkozó ügyészségi kérelmet. A kérvényt a házszabálynak megfelelően továbbították a szenátus jogi bizottságához, amelynek legtöbb öt napon belül álláspontot kell megfogalmaznia az ügyben, és 14 napon belül be is kell mutatnia a jelentést.

Miután ez megtörtént, a házbizottság ismét összeül, tudomásul veszi a jogi bizottság jelentését, majd eldönti, hogy indokolt-e a parlament rendkívüli összehívása.

Július 4-én a DNA azzal a kéréssel fordult az ügyvivő legfőbb ügyészhez, hogy az kérje a szenátustól Florian Bodog mentelmi jogának megvonását, ugyanis a volt egészségügyi minisztert korrupcióval gyanúsítják egy személyi tanácsadójsa alkalmazásával kapcsolatban. Az ügyészség szerint az illető 12 hónapon keresztül felvette fizetését, noha nem jelent meg a munkahelyén, és nem látta el a munkaszerződésében leszögezett feladatokat.

A gyanú szerint az akkor miniszteri tisztséget betöltő Bodog 2017 februárja és 2018 januárja között tisztában volt azzal, hogy tanácsosa nem jelenik meg a munkahelyen és nem látja el feladatait, mégsem lépett fel ez ellen, sőt munkatársnője jelenlétét igazolandó aláírta a kollektív jelenléti íveket. A tanácsosnő így 77 985 lejt kapott fizetésként, megkárosítva ezzel a minisztériumot – állítja a DNA.

A jelenleg szenátori tisztségben levő Florian Bodog ellen a törvény értelmében akkor kezdődhet meg a bűnvádi eljárás hivatali visszaélés és közokirat-hamisítás miatt, ha a szenátus megvonja tőle a mentelmi jogot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?