Alkotmányossági óvásra készül a PNL a közigazgatási törvénymódosítás ellen

Az alkotmánybíróságon tervezi megtámadni a sürgősségi kormányrendelettel elfogadott közigazgatási kódexet a Nemzeti Liberális Párt – közölte Ludovic Orban, az ellenzéki alakulat elnöke.

Elmondta: munkacsoportot hoznak létre a jogi bizottság elnökének irányításával és a közigazgatási bizottság tagjainak részvételével, amely kielemzi a közigazgatási törvénykönyvet és az azt hatályba léptető sürgősségi rendeletet, hogy rábukkanjanak az esetleg fennálló alkotmányellenességre. Ha alaptörvénybe ütköző elemeket találnak benne, a nép ügyvédjét fogják felkérni, hogy emeljen alkotmányossági kifogást a kódex ellen – tette hozzá Orban.

A módosított közigazgatási törvényről szóló sürgősségi kormányrendelet pénteken, július 5-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

A Viorica Dăncilă vezette kabinet június 25-i ülésén sürgősségi rendelettel fogadta el a közigazgatási törvénykönyvet, majd egy héttel később, július 3-án módosított rajta – a törvényhozási tanács véleményezésének figyelembe vételével pontosított bizonyos eljárásokat, kifejezéseket.

Ekkor került bele a rendeletbe az az előírás is, miszerint az önkormányzatok jóváhagyásával azokon a településeken is alkalmazhatók az anyanyelvhasználati jogok, ahol a kisebbség aránya nem éri el a húsz százalékot. Ugyanakkor a világosabb megfogalmazás érdekében a „kétnyelvű" kifejezést a „román nyelven és a nemzeti kisebbségek nyelvén" kifejezésre cserélték a törvényszövegben.

Az RMDSZ később közleményben hangsúlyozta, az újratárgyalt közigazgatási törvénykönyv nem a parlament által korábban elfogadott változatot helyezi a romániai jogrendbe, és továbbra is számos, a magyar kisebbség szempontjából káros előírást tartalmaz, például törli a 2006-ban elfogadott anyanyelvhasználati jogokból a megszerzett jog elvét.

A közigazgatási törvénykönyvvel kapcsolatos rendelet ellen a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Fórumának tagszervezeteként működő Calea Neamului civil szervezet is tiltakozott. A szervezet szerint a kormány sürgősségi rendelete „az ország második hivatalos nyelvévé tenné a magyar nyelvet". A szervezet tiltakozó megmozdulást is tartott vasárnap a fővárosban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?