Belföld

 • Antonescu: társadalmi zavargások jöttek volna

  Súlyos társadalmi zavargások színhelyévé vált volna Románia az ősz folyamán, ha nem tartották volna meg a referendumot – állítja Crin Antonescu. Az ideiglenes államfő szerint az általa előrevetített őszi tüntetések is a lej értékének zuhanásához vezettek volna.
 • Ki állítja össze és ki kerül fel a választói listára?

  Victor Ponta kormányfő felkérte a polgármestereket, kezdjék el aktualizálni a szavazólistákat annak érdekében, hogy a kormány át tudja küldeni az Alkotmánybíróságnak a kért adatokat. Hozzátette: azért hárul ez a feladat a helyi hatóságokra, mert az INS nem tudja augusztus 31-ig feldolgozni a népszámlálási adatokat.
 • Borbély: a bizonytalanság senkinek sem használ

  A román pártok politikai csatározásának folytatására számít Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, miután az alkotmánybíróság elhalasztotta a döntést az államfő leváltásáról rendezett vasárnapi népszavazás érvényességéről. A poltiikus az Erdély Televízió vendégeként értékelte a belpolitikai helyzetet.
 • Meghosszabbították fél évvel a DNA főügyészének mandátumát

  Románia legfőbb ügyésze, Laura Codruta Kövesi pénteken hat hónappal meghosszabbította Daniel Morarnak, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyészének mandátumát - közölte pénteken a legfelsőbb ügyészség.
 • Augusztus 31-én dönt az Alkotmánybíróság a referendumról

  Az Alkotmánybíróság az eredetileg meghirdetett időpontnál két héttel korábban, augusztus 31-én dönt a Traian Băsescu menesztésére leváltására kiírt népszavazás érvényességéről. A taláros testület ugyaneddig az időpontig várja a kormánytól a választási névjegyzéket, amelyek alapján a népszavazást megtartották.
 • Művészek, értelmiségiek szállták meg az ICR székházát

  Horia-Roman Patapievici volt ICR-elnököt támogató művészek, értelmiségiek egy csoportja szállta meg pénteken 11-től az bukaresti Román Kulturális Intézet (ICR) székházát (Aleea Alexandru 38). Az akció résztvevői az intézmény státusának megváltoztatása és a Szenátus hatáskörébe rendelése ellen tiltakoznak.
 • Blaga: az USL hamisításra készül

  A Szociál-Liberális Szövetség (USL) a számok meghamisításával akarja megakadályozni Traian Băsescu államfőnek az elnöki hivatalba való visszatérését - jelentette ki csütörtökön Vasile Blaga, a  Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöke.
 • Szeptember 12-ig kért időt a taláros testület

  Legkésőbb szeptember 12-ig biztosan Románia ideiglenes elnöke marad Crin Antonescu, ugyanis elődje, a hivatalából felfüggesztett Traian Băsescu leváltására kiírt referendum érvényességét vizsgáló Alkotmánybíróság eddig adott időt a hatóságoknak arra, hogy frissítsék az állandó választási névjegyzéket. 
 • Nicolăescu kétfordulós referendumot javasol

  Ismét az urnák elé hívná az állampolgárokat Eugen Nicolăescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakciójának alelnöke, amennyiben az alkotmánybírák kvórumhiány miatt érvénytelenítenék a Traian Băsescu felüfüggesztett államfő leváltására kiírt július 29-i népszavazást.
 • A talárosok „kiegészítő információkat" kértek

  Kiegészítő információkat kért az alkotmánybíróság a hatóságoktól ahhoz, hogy érdemben dönthessen a Traian Băsescu felfüggesztett államfő leváltására kiírt népszavazás érvényességéről. A taláros testület megszakította tanácskozását, az alkotmánybírák csütörtökön reggel 9 órakor ülnek ismét össze. 
 • Alkotmánybíróság: 6-3 vagy 3-6?

  Lélegzetüket visszafojtva várják Traian Băsescu hívei és ellenségei az Alkotmánybíróság határozatát. A taláros testület szerda koradélután gyűlt össze azt eldönteni, hogy a Băsescu leváltására kiírt referendum érvényes volt-e. Mindeközben a felek nyomásgyakorlásnak minősülő kijelentéseket tesznek.
 • BEC: érvénytelen volt a referendum

  Érvénytelen volt az államfő leváltására kiírt referendum, ugyanis a Központi Választási Iroda (BEC) végleges adatai szerint csak a szavazati joggal rendelkezők 46,24%-a voksolt vasárnap. Traian Băsescu csak akkor térhet vissza a Cotroceni-palotába, ha a szerdán összeülő alkotmánybíróság is hitelesíti az eredményt.
 • Referendum: 20 órakor 37,67 %-os részvétel

  A választókorú lakosság 37,67 százaléka adta le szavazatát 20 óráig a Traian Băsescu felfüggesztett államfő leváltására kiírt népszavazáson. A vidéki lakosság átlag 42,23, a városi átlag 34,33 százaléka élt szavazati jogával. Továbbra is a déli megyékben a legmagasabb, Erdélyben pedig a legalacsonyabb a részvétel.
 • BEC: 45,92 százalékos volt a részvétel

  A választókorú lakosság 45,92 százaléka adta le szavazatát 23 óráig, urnazárásig a Traian Băsescu felfüggesztett államfő leváltására kiírt népszavazáson. A vidéki lakosság átlag 51,61, a városi átlag 41,76 százaléka élt szavazati jogával. A Hargita megyeieknek mindössze 11,56 százaléka vett részt a referendumon.
 • Băsescu köszönetet mondott a magyaroknak

  „A Központi Választási Iroda megerősítette: a referendum érvénytelen volt. Ez azt jelenti, hogy a románok egy alkotmányosságon nyugvó országra adták le szavazatukat" – jelentette ki a BEC urnazáráskor becsült adatainak közlése után hétfő hajnalban a felfüggesztett államfő.
 • Félhivatalos: Băsescu visszatérhet hivatalába

  Várhatóan újra elfoglalhatja hivatalát Traian Băsescu, mert a Központi Választási Iroda hétfői közlése szerint mindössze 46,23 százalékos volt a részvétel a referendumon. Victor Ponta kormányfő tudomásul vette az eredményt, és a magyarokat is okolja az államfő leváltási kísérletének kudarcáért. Cikkünk frissül.
 • Ponta: Antonescunak nincs amiért lemondania

  A miniszterelnök szerint a választók vasárnap kategorikus ítélet mondtak Traian Băsescu felett, és nem tartaná méltányosnak, hogy Crin Antonescu ideiglenes államfő – korábbi ígéretéhez híven – visszavonuljon a politikától, a vesztes Băsescu pedig visszatérjen az elnöki hivatalba.
 • Vasile Blaga: a PDL kész a párbeszédre

  A Demokrata Liberális Párt (PDL) párhuzamos számlálása szerint a választók 46,26 százaléka vett részt vasárnap az államfő leváltását célzó referendumon. Az adatokról Vasile Blaga számolt be hétfőn délben.