Belföld

 • Az Alkotmánybíróság tagja lesz az igazságügyi miniszter

  Alkotmánybírósági posztra váltja az igazságügyi miniszteri bársonyszéket Mona Pivniceru. Ezt a tárcavezető maga erősítette meg szerda este az Antena3 hírtelevízióban, miután kiszivárgott a sajtóba, hogy a Nemzeti Liberális Párt őt javasolja majd a taláros testületben júniusban megüresedő mandátumok egyikére.
 • Băsescu: nincs nyugati orientációnknak alternatívája

  Romániának nem szabad kétségeket ébresztenie nyugati elkötelezettségét illetően, és az európai integráció kiteljesítését a pártpolitikán felül álló nemzeti érdekként kell kezelni - hangsúlyozta Traian Băsescu államfő kedden a parlamenthez intézett beszédében.
 • Benyújtotta alkotmánymódosító témajavaslatait az RMDSZ

  Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciója benyújtotta témajavaslatait az alkotmánymódosítási szakbizottsághoz – tájékoztatott kedden az RMDSZ sajtóirodája. A héten az összes parlamenti párt elkészítette témajavaslatait, szövegszerű módosítási javaslatokat pedig májusig adhatnak le a politikai alakulatok.
 • Kelemen Hunor: érdekünk a schengeni csatlakozás

  „Nem jelenthetjük ki azt, hogy nem érdekel a schengeni övezethez való csatlakozás. Az országnak az az érdeke, hogy teljes jogú tagja legyen az Európai Uniónak" – hangsúlyozta kedden Kelemen Hunor szövetségi elnök Bukarestben, az államfő parlamenti felszólalását megelőzően.
 • A magyar irredenták ellen tüntetne a Noua Dreaptă

  A magyar irredentizmus ellen kíván tüntetni március 15-én Aradon az Új Jobboldal (Noua Dreaptă) nevű szervezet.
 • Szabályos a Székelység történetének használata

  Az oktatási minisztérium szerint Hargita és Kovászna megyében az előírások betartásával használják az iskolákban a Székelység története című kézikönyvet, amelyből gimnazista diákok tanulhatnak választható tantárgy keretében.
 • Útlezárástól, adómegtagadástól sem riadna vissza az SZNT

  A polgári engedetlenség eszközeihez folyamodik a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), ha a kormány a közigazgatási átszervezés során a székelyföldi megyéket román többségű közigazgatási régióba tagolja be – jelentette ki hétfőn a maszol.ro-nak Izsák Balázs.
 • Székely autonómiáért tüntettek Vásárhelyen és világszerte

  A szervezők szerint 30 ezren, a hírtelevíziók becslése alapján csak ötezren vettek részt a marosvásárhelyi Postaréten vasárnap megtartott Székely Szabadság Napja elnevezésű autonómiatüntetésen. Szimpátiatüntetéseket tartottak Budapesten, Brüsszelben, Londonban, Münchenben és több észak-amerikai nagyvárosban. 
 • Újabb súrlódások a szociáldemokraták és a liberálisok között

  Feszültséget keltett a Szociális-Liberális Szövetségben (USL), hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) sorra befogadja soraiba az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) „dezertőr" politikusait. Korábban Sorin Frunzăverde, majd Mihai Stănişoara igazolt át a liberálisokhoz.
 • Schengen: Stroe könnyekig hatódott a szlovák állásponton

  Beszámolója szerint könnyekig hatódott Radu Stroe belügyminiszter az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának múlt heti ülésén az egyes tagállamok Schengen-ügyben tanúsított magatartása miatt. A tárcavezető az Antena3 stúdiójában vasárnap este elmondta, a román csatlakozást mindössze két tagállam ellenezte.
 • A jobbikos ellentüntetőkhöz hasonlította Ponta a székelyeket

  Konfrontációval és szélsőséges megnyilvánulásokkal semmit sem lehet elérni - hangoztatta Victor Ponta miniszterelnök egy vasárnap esti tévéműsorban a székely szabadság napja elnevezésű marosvásárhelyi autonómiatüntetésre reagálva. A kormányfő a szombaton ellene tüntető jobbikosokhoz hasonlította a székely szabadság napjának 30 ezer résztvevőjét.
 • Corlăţean feltételekhez köti a román jogállamiság ellenőrzését

  A populista szólamok visszafogásától és az európai szolidaritás mélyítésétől tette függővé szombaton Titus Corlăţean külügyminiszter azt, hogy Románia elfogadja a jogállamiságát ellenőrző mechanizmus felállítását.
 • Engedély nélküli román ellentüntetés készül?

  Engedély nélkül készül – ha valóban készül – a vasárnapi autonómiatüntetés ellendemonstrációjára a magukat Nemzeti Ellenállásnak nevező román nacionalista csoportosulás Marosvásárhelyen, amely Facebookon toboroz résztvevőket az akcióra. A kezdeményezéstől még a Noua Dreapta is elhatárolódik.
 • Rettegett ügyész a korrupcióellenes ügyészség élén

  Egy vâlceai ügyész, Călin Nistor vezeti ideiglenesen csütörtöktől a korrupcióellenes ügyészséget (DNA). A posztra Daniel Morar, a legfőbb ügyészség vezetőjének első helyettese nevezte ki hat hónapra.
 • A Iancu-szobornál gyülekeznek vasárnap a román ellentüntetők

  Vasárnap délután 4 órakor, a Marosvásárhely főterén álló Avram Iancu szobornál gyülekeznek majd azok a román szélsőjobboldaliak, akik a Románia föderalizálása elleni csoportosulás hívására azzal a céllal érkeznek a Maros-parti városba, hogy megzavarják az egy órával később kezdődő Székely Szabadság Napját.
 • Markó: az RMDSZ nem feküdt le az egyházaknak

  „Az igaz, hogy az egyházi vagyon visszaszolgáltatásáért az RMDSZ elkötelezetten munkálkodik, de azzal nem értek egyet, hogy lefeküdtünk az egyházaknak" – jelentette ki a maszol.ro-nak Markó Attila, az RMDSZ egyházi restitúciós tervezetének kidolgozója Czika Tihamérnak, a Szabadelvű Kör volt alelnökének vádjára reagálva.
 • "Az alkotmánymódosításnak a referendumból kell kiindulnia"

  Az alkotmánymódosításnak a 2009-es népszavazásból kell kiindulnia, amelyen a választók kifejezték óhajukat, hogy egykamarás és legfeljebb 300 tagú parlamentet akarnak - hangsúlyozta Traian Băsescu államfő csütörtökön a tudományos akadémia alkotmánymódosító vitafórumán.
 • Egyházi restitúciós törvénytervezetet nyújtott be az RMDSZ

  Az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatására vonatkozó törvénytervezetet nyújtottak be az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciói kedden a parlamentben. A jogszabály az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatására vonatkozó törvény módosítása, amely pontosítaná a felmerült értelmezési problémákat.