Elnöki repülőgép nélkül maradt Traian Băsescu államfő

Menetrend szerinti repülőjáratokat kénytelen igénybe venni Traian Băsescu államfő külföldi hivatali útjaira, miután egy belpolitikai vita miatt lemondott az elnöki repülőgépről.

Az elnöki hivatal egy Airbus 310-es gépet bérelt a Tarom állami légitársaságtól, amelyet Băsescu külföldi hivatali útjaira használt. A repülőgép kapcsán belpolitikai vita alakult ki, miután Relu Fenechiu liberális párti szállításügyi miniszter bejelentette: évente 70 millió eurós veszteséget okoz a Taromnak az elnöki gép, amelyet a nehéz anyagi helyzetben lévő társaságnak el kellene adnia. A Tarom 2007 óta nem könyvelt el nyereséget, és a tervek szerint erre legkorábban csak 2016-ban lehet számítani.

A miniszter nyilatkozata nyomán Băsescu kijelentette, hogy "hazugságról" van szó, és többet nem kívánja igénybe venni a Tarom szolgáltatásait, hanem külföldi légitársaságokhoz fordul.

A Gandul.info című portál szerint az elnöki hivatal március végén értesítette a légitársaságot, hogy nem tart igényt többet az elnöki repülőgépre. Úgy tudja, hogy Băsescu a következő külföldi hivatali kiszállásaira menetrend szerinti járattal fog utazni, szükségállapot esetén pedig belföldi utakra a hadsereg tulajdonában lévő két katonai repülőgép vagy két helikopter egyikét használja.

A portál szerint ha úgy dönt a Tarom, hogy eladja az Airbus 310-es elnöki gépet, 2-3 millió euróra számíthat, hiszen a repülőgép nem a legkorszerűbb. Románia tavaly értékesítette szintén 2 millió euróért a Nicolae Ceaușescu volt kommunista diktátor által használt Boeing 707-3K1C típusú másik elnöki repülőgépet, amely szintén elavult volt. A portál szerint ilyen körülmények között a román államfők vagy menetrend szerinti járattal vagy bérelt repülőgéppel utazhatnak majd hivatali utakra.

Kimaradt?