Engedményt tett a kormány az anyanyelvhasználati jogok alkalmazásában

Ezután a helyi önkormányzat jóváhagyásával azokon a településeken is alkalmazhatók az anyanyelv-használati jogok, ahol a kisebbség aránya nem éri el a húsz százalékot - közölte a szerdai kormányülést követően a kormányszóvivő.

Nelu Barbu tájékoztatása szerint a kormány a törvényhozási tanács véleményezésének figyelembe vételével néhány pontban módosította szerdai ülésén az egy héttel korábban sürgősségi rendelettel elfogadott közigazgatási törvénykönyvet, pontosítva bizonyos eljárásokat, kifejezéseket.

A szóvivő rámutatott, a 20 százalékos anyanyelv-használati küszöbön nem módosítottak, de átvették a parlament által korábban elfogadott törvényszövegből azt az RMDSZ által javasolt előírást, amely szerint a helyi autonómia elve alapján a helyi tanácsoknak jogukban áll olyan határozatot hozni, amellyel lehetővé teszik az anyanyelvhasználati jogok alkalmazását akkor is, ha az adott településen a nemzeti kisebbség számaránya nem éri el a 20 százalékot.

Ugyanakkor a világosabb megfogalmazás érdekében a „kétnyelvű” kifejezést a „román nyelven és a nemzeti kisebbségek nyelvén” kifejezésre cserélték a törvényszövegben - mondta még Barbu.

A szerda eseti bejelentés előzménye, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök hétfőn kedd reggel arra kérte a miniszterelnököt egy személyes találkozón: módosítsa úgy a kormány a közigazgatási törvénykönyvben, hogy legalább a nyelvhasználati jogokra vonatkozó előírásokat vegyék át a parlamentben már elfogadott jogszabályból.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?