Alkotmánymódosító tervezetet nyújtottak be a kormánypárti törvényhozók

A kormánykoalíciót alkotó két párt parlamenti képviselői benyújtották a törvényhozó testület elé alkotmánymódosító javaslatukat. A tervezetet a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) 140 képviselője és szenátora írta alá.

A javaslat értelmében nem választhatók a központi és helyi közigazgatási szervek soraiba, a képviselőházba, a szenátusba vagy államelnöki tisztségbe olyan állampolgárok, akiket jogerősen szabadságvesztésre ítéltek szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt, mindaddig, amíg olyan helyzet nem áll elő, amely megszünteti az ítélet következményeit. A tervezet a 94-es cikkelyt is módosítaná, olyan értelemben, hogy Románia elnöke kegyelemben részesíthet elítélteket, de nem olyanokat, akiket korrupciós bűncselekmények miatt ítéltek el.

A 115-ös cikkelyt módosító javaslat szerint nem hozhatók sürgősségi rendeletek az alkotmányos törvények területein, a rendeletek nem befolyásolhatják negatívan az alapvető állami intézmények működését, az alkotmány által előírt jogokat, szabadságokat és kötelességeket, a választási jogot, nem terjedhetnek ki a bűncselekményekre, azok büntetésére és végrehajtására, sem az igazságszolgáltatás megszervezésére, és nem tehetik lehetővé bizonyos javak kényszeres államosítását.

A 146-os cikkelyre vonatkozó módosítás szerint a rendeletek ellen az államfő, a két házelnök, legalább 50 képviselőből álló vagy legalább 25 szenátorból álló csoport nyújthat be óvást az alkotmánybírósághoz. Az alkotmányossági kifogást legtöbb 5 napon belül lehet benyújtani azt követően, hogy a kifogásolt rendelet megjelent a Hivatalos Közlönyben.

Az alkotmánymódosítás elfogadása népszavazás révén történik.

Az ellenzéki alakulatok hétfőn terjesztettek a parlament elé egy alkotmánymódosító tervezetet, amely a május 26-i referendumon kinyilvánított népakaratnak és a Klaus Johannis államfő által javasolt politikai megállapodásba foglaltaknak megfelelően módosítaná az alaptörvényt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?