Az ellenzéki pártok benyújtották alkotmánymódosító tervezetüket

Az ellenzéki alakulatok hétfőn benyújtották a parlamentben alkotmánymódosító tervezetüket, amely a május 26-i referendumon kinyilvánított népakaratnak és a Klaus Johannis államfő által javasolt politikai megállapodásba foglaltaknak megfelelően módosítaná az alaptörvényt – nyilatkozta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakciójának vezetője, Raluca Turcan.

A tervezet értelmében megtiltanák a korrupciós tettek miatt elítéltek amnesztiában és közkegyelemben részesítését, mint ahogyan azt is, hogy a kormány az igazságügyi rendszert érintő sürgősségi rendeleteket adjon ki.

Az alkotmánymódosító tervezet ugyanakkor a Nép Ügyvédje mellett az államfő, a legfelsőbb bíróság, továbbá 50 képviselő vagy 25 szenátor számára is lehetővé tenné, hogy alkotmányossági kifogást emeljenek a kormányrendeletek ellen. Emellett megtiltaná a szándékosan elkövetett bűntettek miatt jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélt személyeknek, hogy jelöltként induljanak a parlamenti, a helyhatósági, az európai parlamenti választásokon és az elnökválasztáson.

A tervezetet a PNL mellett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP) törvényhozói és a Pro Románia párt 9 képviselője írta alá.

Raluca Turcan reményét fejezte ki, hogy a következő ülésszak elején sor kerül a tervezet cikkelyenkénti vitájára. Úgy véli, nagy esély van arra, hogy átmenjen a parlamenten a javaslat, mivel – nyilatkozataik alapján – a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselői is több előírással egyetértenek.

Kapcsolódók

Kimaradt?