Távollétében felmentette a bíróság Sebastian Ghiţát egy megvesztegetési ügyben

Jogerősen felmentette a bíróság a korrupciós vádak alól Sebastian Ghiţă volt parlamenti képviselőt abban az ügyben, amelyben rajta kívül több rendőrségi és ügyészségi vezetőt is bíróság elé állított a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Ghiţă ügyében első fokon felmentő ítéletet hozott a legfelsőbb bíróság háromtagú bírói tanácsa 2018. június 14-én, és a másodfokon eljáró öttagú testület kénytelen volt helybenhagyni ezt az ítéletet, a bírák és ügyészek által elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyosztály (SIIJ) ugyanis visszavonta a fellebbezést.

Sebastian Ghiţát így felmentették kétrendbeli megvesztegetés, befolyás vásárlása, pénzmosás, zsarolás, nem a nyilvánosságnak szánt információk felhasználása vagy az azokhoz való hozzáférés engedélyezése, valamint jogosítvány nélküli vezetés vádja alól.

Az ügyben érintett volt még a ploieşti-i ítélőtáblai ügyészség volt főügyésze, Liviu Mihail Tudose, a Prahova Megyei Rendőr-főkapitányság volt vezetője, Viorel Dosaru, Constantin Ispas rendőrtiszt és a ploieşti-i ítélőtáblai ügyészség volt helyettes főügyésze, Aurelian Constantin Mihăilă is. A legfelsőbb bíróság valamennyiüket jogerősen felmentette a vádak alól.

A DNA szerint 2013 júniusa és 2014 tavasza között Sebastian Ghiţă rábírta Liviu Mihail Tudosét és Viorel Dosarut, hogy bizalmas információkat osszanak meg vele egy, a ploieşti-i ügyészség által kivizsgált ügyről, amelyben olyan cégvezetők is érintettek voltak, akikkel a képviselő üzleti kapcsolatban állt.

Cserében Sebastian Ghiţă azt ígérte Dosarunak és Tudosénak, hogy segíti őket funkciójuk megtartásában, valamint további vezető tisztségek megszerzésében.

Sebastian Ghiţă volt parlamenti képviselő jelenleg Szerbiában tartózkodik. 2016 decemberében szökött meg az országból, jelenleg több ügyben is eljárás zajlik ellene.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?