Az ombudsmantól kéri az USR a közigazgatási törvénymódosítás alkotmányossági óvását

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kéri a nép ügyvédjétől, hogy emeljen alkotmányossági kifogást a közigazgatási törvénykönyvről szóló sürgősségi kormányrendelet ellen. A kérést Florina Presadă, az USR szenátora nyújtotta be az ombudsmanhoz.

Az USR álláspontja szerint a jogszabály számos ponton sérti az alkotmányt: egyrészt semmi nem indokolta, hogy azt sürgősségi kormányrendelettel fogadják el, másrészt a közigazgatási törvényt, a büntetőjogot és az igazságügyi törvényeket nem lehet sürgősségi rendelettel módosítani, ilyen esetekben ugyanis az érintettekkel való széles körű konzultációra van szükség.

Florina Presadă hozzátette, a kódex olyan szabályozásokat tartalmaz, amelyekhez nagyon hasonlókat korábban már alaptörvénybe ütközőnek ítélt az alkotmánybíróság, például a polgármestereknek, alpolgármestereknek, megyei tanácselnököknek és alelnököknek szánt külön nyugdíjakat előíró cikkelyeket, amelyek alkotmányos elvet sértenek és kiváltságnak minősülnek.

Az USR szenátora emlékeztetett a Velencei Bizottság közelmúltban megfogalmazott ajánlására is, amely arra kéri Romániát, hogy tegyen le a sürgősségi rendeletekkel történő jogalkotásról.

Presadă úgy nyilatkozott, a beadványra adott reakciójából kiderül majd, hogy a nép ügyvédje tisztségbe frissen megválasztott Renate Weber valóban a nép ügyvédje-e, vagy pedig annak a többségnek a céljait követi, amely a tisztségbe juttatta.

Renate Webert, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalíciójának jelöltjét szerdán nevezte ki az ombudsmani tisztségbe a parlament.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?