FRISSÍTVE – Választási törvénymódosítás: egy egész hétvégén voksolhatnak a külföldön élő szavazók


-A A+

FRISSÍTVE: A külföldi szavazókörzetekben a választás vasárnapját megelőző pénteken és szombaton is lehet majd szavazni, illetve a vasárnap esti urnazárást követően is leadhatják voksukat a már sorban álló választópolgárok – döntött a választási jogszabályok kidolgozásával, módosításával és kiegészítésével megbízott parlamenti különbizottság.

A különbizottság által csütörtökön jóváhagyott módosítás szerint a szavazás az ország területén vasárnap reggel 7-kor kezdődik, az urnazárás időpontja pedig 21 óra, de a külföldön élő román állampolgárok számára kialakított határon túli szavazókörzetekben már az ezt megelőző pénteken és szombaton is lehet szavazni: pénteken helyi idő szerint déli 12-től 21 óráig, szombaton helyi idő szerint 7 órától 21 óráig.

Azt is eldöntötték, hogy a külföldi szavazókörzeteknél sorban álló választópolgárok az urnazárás hivatalos időpontja, azaz 21 óra után is szavazhatnak majd. A módosítás értelmében a szavazókörzet elnöke 21 órakor megállapítja a voksolás lezárulását, de a szavazóhelyiségben tartózkodó, illetve az annak bejárata előtt sorban álló választópolgárok 21 óra után is leadhatják voksukat.

A választási jogszabálytervezetek kidolgozásával, módosításával és kiegészítésével megbízott parlamenti különbizottság még szerdán arról döntött, hogy a külföldön élő románok államfőválasztáskor levélben is szavazhassanak.

A módosítás értelmében a választás évében április elsejétől kezdve a választási kampány maximum 15. napjáig a külföldön élő román állampolgárok kérhetik felvételüket a választási névjegyzékbe az AEP honlapján található típusnyomtatvány kitöltésével. A kitöltéskor meg kell adni a pontos nevet, személyi számot, az országot és a települést, ahol az illető román állampolgár szavazni óhajt. A kérvényhez csatolni kell majd a személyazonossági igazolvány másolatát, szkennelt vagy lefotózott formában.

Ahhoz, hogy levélben szavazhasson, a külföldön élő román választópolgárnak szintén regisztrálnia kell az AEP listáján, a hatóság pedig az összesített névsorokat elküldi a külföldi szavazókörzeteknek.

Dorin Bădulescu, a parlamenti különbizottság elnöke arról tájékoztatott, hogy a módosítás értelmében minimum 75 nappal a választás előtt ki kell tűzni annak dátumát. A korábbi szabályozás szerint ez az időtartam csak 60 nap volt. A választás időpontját a kormány szabja meg határozat révén.

További módosítás vonatkozik arra, hogy a külföldi választási bizottság létszáma kiegészíthető lesz a külképviselet tagjaival, vagy akár más, külföldi lakhellyel rendelkező román állampolgárokkal is, amennyiben a választási bizottság elnöke úgy méri fel, hogy a helyzet megköveteli ezt a lépést.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X