Létrehozták az állítólagos választási csalásokat kivizsgáló parlamenti bizottságot

Jóváhagyta szerdán a képviselőház és a szenátus együttes plénuma a május 26-i európai parlamenti választással kapcsolatos rendellenességeket és esetleges csalásokat kivizsgáló parlamenti bizottság létesítését.

A testület megalakítását 259 törvényhozó támogatta, 30-an ellene voksoltak, 19-en tartózkodtak.

A bizottság 23 tagú lesz, és bárkit behívhat meghallgatásra, „akinek tudomása lehet az igazság kiderítését szolgáló tényről vagy körülményről". A vizsgálóbizottságnak a felállításától számított 90 napon belül kell benyújtania jelentését a parlamentnek.

A plénum döntése értelmében a testület elnöke a szociáldemokrata párti (PSD) Lia Olguţa Vasilescu, további tagja: Viorel Salan alelnök, Florin Iordache, Cătălin Rădulescu, Eugen Nicolicea, Laura Moagher, Vasile Toma (PSD), Daniel Zamfir, Ion Cupă (ALDE), Nicu Fălcoi, Daniel Popescu (USR), Antal István (RMDSZ), Petru Movilă (PMP), Mario Oprea, Daniel Fenechiu, Adriana Săftoiu, Mara Mareş, Cristina Trăilă (PNL). A nemzeti kisebbségek parlamenti csoportja és a PRO Európa frakció nem kívánt képviselőt jelölni a bizottságba.

A kormány és a média hozzá közel álló része a választások óta eltelt hónapban folyamatosan azt sugallta, hogy az ellenzéknek a külföldi szavazókörzeteknél szervezett „választási turizmussal" és a hívei által gyakorolt többszörös voksolással sikerült megnyernie az EP-választást. Elsőként a külképviseleteknél kialakult sorok miatt magyarázkodni kényszerülő Teodor Meleșcanu külügyminiszter beszélt arról, hogy egyes nyugati országokban buszokkal érkező román állampolgárok okoztak torlódást.

Kapcsolódók

Kimaradt?