Sürgősségi rendelettel léptette hatályba a kormány a közigazgatási törvénykönyvet

Sürgősségi rendelettel léptette hatályba keddi ülésén a kormány az alkotmányossági normakontrollon korábban elbukott közigazgatási törvénykönyv egy újabb változatát. 

Viorica Dăncilă miniszterelnök szerint a törvénykönyv 17 korábbi jogszabály rendelkezéseit hangolja össze, sürgős elfogadására pedig az államapparátus olajozottabb működése érdekében van szükség.

Klaus Johannis államfő kedden újabb közleményben tiltakozott az ellen, hogy a PSD a parlamentet megkerülve, a rendkívüli helyzetekre kitalált sürgősségi rendelettel gyökeresen felforgatja a teljes közigazgatást.

A közigazgatási törvénykönyv tavaly elfogadott parlamenti változata számos kisebbségvédelmi rendelkezést is tartalmazott, de nem tudni, hogy ezek szerepelnek-e a kódex kedden elfogadott új változatában. „Még mi sem láttuk a rendelet szövegét" – nyilatkozta kedd este a Maszolnak Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Az előzmények

A kormány néhány hete bocsátotta közvitára a törvénykönyv újabb változatát, amelyből hiányoztak azok a kisebbségi anyanyelvhasználatot szabályozó, már hatályos rendelkezések, és azok a kisebbségi jogokat bővítő előírások is, amelyeket az RMDSZ javaslatára építettek be a jogszabályba.

A törvénykönyvet eredetileg a PSD-ALDE koalíció  és az RMDSZ szavazataival a parlament tavaly júliusi rendkívüli ülésszakában fogadta el a képviselőház. A jogszabály ellen az államfő, illetve az ellenzék emelt alkotmányossági óvást, amelyben a 17 éve hatályos és az újonnan bevezetendő kisebbségi nyelvhasználati jogokat is támadták.

Az alkotmánybíróság úgy értékelte: a törvénykönyv egésze alkotmányellenes, mert elfogadásakor sérült a kétkamarás parlament alkotmányos elve, vagyis a képviselőház olyan fontos változtatásokat épített a jogszabályba, amelyeket a tervezetről korábban szavazó szenátusnak nem volt alkalma megvitatni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?