Tăriceanu: a koalíció támogatja Isărescu mandátumának megújítását a jegybank élén

Támogatja a kormánykoalíció Mugur Isărescu kormányzói mandátumának megújítását a Román Nemzeti Bank (BNR) élén. A BNR új igazgatótanácsának kinevezéséről a jövő heti rendkívüli ülésszakában dönt a parlament, az RMDSZ számára fenntartott hely a szociáldemokraták jóindulatán múlik – jelentette be hétfőn Călin Popescu-Tăriceanu.

A kisebbik kormánypárt (ALDE) és a szenátus elnöke elmondta, egyeztetett Viorica Dăncilă miniszterelnökkel és a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnökével a jegybank új igazgatótanácsának összetételéről. Megállapodásuk szerint a koalíció támogatja, hogy további öt évig Mugur Isărescu vezesse a BNR-t. A kilenc tagú igazgatótanács összetétele pedig a parlamenti algoritmust követi: négy tagját a PSD, kettőt a Nemzeti Liberális Párt (PNL), egyet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), egyet az ALDE delegál majd – részletezte Tăriceanu.

Korábban rendkívül elhűvösödött a viszony Mugur Isărescu és a kormánypártok között, ezért a támogatásának bejelentése meglepetés. A kormányzó többször bírálta a kormány gazdaságpolitikáját, a koalíció egyes vezető politikusai pedig többek között azzal vádolták a jegybankot, hogy manipulálja a bankközi hitelkamatlábat (ROBOR).

Mint ismert, az igazgatótanácsnak jelenleg van egy RMDSZ által delegált tagja is, Nagy Ágnes. Tăriceanu elmondta, „nagy valószínűséggel” a PSD hozzájárul ahhoz, hogy az RMDSZ továbbra is képviselve legyen a központi bank vezetőségében. Értésre adta: ez csak úgy lehetséges, hogy a nagyobbik kormánypárt átadja a parlamenti algoritmus szerint neki járó helyek egyikét a magyar érdekvédelmi szervezetnek.

A szenátus elnöke közölte azt is, hogy rendkívüli ülésszakra hívják össze a parlamentet jövő hétre. Az ülésszak egyik fő napirendi pontja Román Nemzeti Bank új igazgatótanácsának megválasztása lesz. Tăriceanu emlékeztetett, hogy ezen a héten zajlik a kinevezési eljárás az Országos Diszkriminációellenes Tanács megüresedett tisztségére és a Nép Ügyvédje tisztségére. A jelölések benyújtási határideje június 25-e, a plénum 26-án szavaz róla.

A rendkívüli ülésszakban a parlament a speciális parlamenti bizottság által a választási törvénynek a külhoni szavazásra vonatkozó módosítását célzó törvénytervezetet is meg fogja vitatni és elemezni fogja az alkotmánymódosításra tett javaslatokat is, hogy a május 26-ai népszavazás eredményeit gyakorlatba lehessen ültetni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?