Román–magyar megbékélést kezdeményez Kulcsár-Terza József

Reményei szerint már az őszi parlamenti ülésszakban elfogadják a román–magyar megbékélési nyilatkozatot, amelynek elfogadására Kulcsár-Terza József ösztönzi képviselőtársait. A Magyar Polgári Párt RMDSZ-es listán bejutott háromszéki parlamenti képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy pártbeli hovatartozástól függetlenül az összes képviselőtársának elküldött egy erre vonatkozó levelet.

Kulcsár-Terza elmondta, a levélben arra kérte kollégáit, hogy az őszi parlamenti ülésszak alkalmával az alsóház emberjogi, egyházi és nemzeti kisebbségügyi bizottsága keretében üljön össze valamennyi parlamenti párt képviselője, tárgyaljanak és fogadjanak el egy román–magyar megbékélési nyilatkozatot.

„A jelen történelmét mi írjuk, de következményeit az utánunk következő nemzedékek fogják érezni bőrükön. Ha nem találjuk meg a megfelelő válaszokat a problémákra, az utánunk következő nemzedékek nem fogják nekünk megbocsátani” – írja a honatyáknak szánt levelében Kulcsár-Terza József, aki szerint a román és magyar közösség között feszültséget okoz például a szimbólumhasználat, az anyanyelvhasználat, a himnuszéneklés, az egyházi javak restitúciója, az iskolák visszaszolgáltatásának helyzete, a MOGYE- és a Beke–Szőcs-ügy is, hiszen a „két férfi csak azért ül börtönben, mert magyar”. A háromszéki politikus szerint nála a június 6-i, úzvölgyi incidens volt az utolsó csepp a pohárban.„Ideje véget vetni a feszültségnek, ami Erdélyben, Székelyföldön van a románok és magyarok között, hiszen ebből a rossz hangulatból senki nem nyer. Eljött az ideje, hogy konkrét lépéseket tegyünk, ezért kezdeményeztem a találkozót, amely során megbékélési nyilatkozatot fogadhatunk el” – mondta.

A képviselő arra kérte a parlamenti pártokat, hogy az őszi ülésszakban küldjék el az emberjogi, egyházi és kisebbségi bizottságba szakembereiket, hogy közösen kidolgozhassák ezt a dokumentumot.

A háromszéki képviselő bízik benne, hogy kezdeményezésének lesz eredménye, a román pártok nyitottan reagálnak az indítványára. Érdeklődésünkre elmondta: az őszi parlamenti ülésszakig előkészíti a megbékélési nyilatkozat vitairatát, de reméli, minden fél saját változatával érkezik és a tárgyalások során közös nevezőre jutnak.

Megmutatnák a románoknak, milyen a magyarországi kisebbségvédelem

Kulcsár Terza József elmondta: a jövő héten befejezi azt a tárgyalássorozatot, amelyet Semjén Zsolt magyaror miniszterelnök-helyettes felkérésére kezdeményezett. Semjén Zsolt ugyanis meghívta a román parlamenti képviselőket Magyarországra, ahol megmutatnák, hogy milyen jogaik vannak az ottani románoknak, így például szabadon énekelhetik himnuszukat, használhatják szimbólumaikat. „Mi is csak ezt kérjük, hogy beszélhessük anyanyelvünket és használhassuk szimbólumainkat, ezzel senki nem okoznánk kárt” – mondta a háromszéki képviselő, aki bízik abban, hogy Semjén Zsolt meghívására összeáll egy hazai küldöttség, és elutaznak Magyarországra megtekinteni, hogy milyen az ott élő románok helyzete.

Kapcsolódók

Kimaradt?