FRISSÍTVE – Választójogi reformot sürget Klaus Johannis


-A A+

FRISSÍTVE: A külföldi szavazóhelyiségeknél kialakult sorok felszámolását, a voksolás gördülékenységét garantáló választójogi reformot követel Klaus Johannis államfő a kormánytól és parlamenttől.

Az elnök szerdai sajtónyilatkozatában felidézte, hogy a május 26-i voksoláson több ezer külföldön élő román állampolgár állt órákig sorba az ország külképviseletei előtt, és sokan közülük nem jutottak sorra, nem adhatták le szavazatukat.

„A szabad választás minden demokratikus rendszer alapja, és semmilyen működőképes megoldás nem túl drága, ha általa lehetővé válik, hogy minden román állampolgár leadhassa voksát az országban, vagy külföldön" – mutatott rá Johannis.

Az államfő felszólította a szociálliberális kormányt: sürgősen terjessze be a választások megszervezését jobbító törvénytervezetet, hogy a parlament még a – június 30-án véget érő – tavaszi ülésszakban elfogadhassa azt. Kilátásba helyezte: szükség esetén maga fogja kezdeményezni, hogy a parlament rendkívüli ülésszakon folytassa munkáját a választójogi reform véglegesítéséig.

Hozzátette: az elnöki hivatal keretében az európai parlamenti választások után szakértői bizottság alakult, amely az illetékes intézmények bevonásával konkrét javaslatokat dolgozott ki és juttatott el a kormánynak, a parlamentnek és az érintett hatóságoknak a választások gördülékenyebbé tétele érdekében.

A választójog szabad gyakorlásának megkönnyítését célozná egyebek közt a bürokrácia csökkentése, a külföldi választókörök számának növelése és műszaki felszereltségük javítása. Iohannis törvénymódosítást is szükségesnek tart annak érdekében, hogy a külföldön élő román állampolgárok több napon keresztül voksolhassanak az év végi elnökválasztáson, illetve azért, hogy más típusú választásokra is kiterjesszék a levélben történő voksolás lehetőségét, amelyet eddig csak a parlamenti választásokon alkalmaztak.

Az elnök szerint a közeljövőben egy átfogó választási kódexet is ki kellene dolgozni, amely egységesítené a négy típusú – az államelnöki, önkormányzati, parlamenti és európai parlamenti – választást, illetve valamennyi típusú népszavazást.

Liviu Pop, a kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora szerint az államfő is tudja, hogy a kormány nem „spórolhatja meg" Johannis kedvéért a közvitát és ilyen rövid idő alatt nem küldhet törvénytervezetet a parlament elé. A politikus szerint az államfő már elkezdte az újraválasztását célzó kampányt, és csak az vezérli, hogy „melegen tartsa" a külföldi voksolás körüli fennakadások témáját, amellyel – szerinte megalapozatlanul – a kormányt támadja.

Elnökválasztást az év végén rendeznek. Johannis már bejelentette, hogy második mandátumra is pályázik, a PSD várhatóan csak nyáron nevezi meg államfőjelöltjét.

Tăriceanu: többféle szavazási módszer közül választhassanak

Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök – s egyben a kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke – olyan szavazási rendszer bevezetését szeretné, amely egy sor lehetőséget biztosítana a voksolásra az állampolgároknak.

„Láttam, hogy az elnök is átvette javaslatunkat a többnapos szavazásról. Örvendek, mert úgy gondolom, ez a legfőbb hatékony megoldás annak érdekében, hogy a külhoni szavazáson ne merüljenek fel többé a tapasztalt hiányosságok. Láttam az államfő arra vonatkozó kérését, hogy hívjunk össze rendkívüli ülésszakot. Mi készen állunk erre. Már az elején bejelentettük, hogy a jelenlegi parlamenti ülésszak végéig meg szeretnénk oldani a törvénymódosítás ügyét. Tehát a házközi bizottságtól függ, hogy mennyire gyorsan dolgozik, hogy a nyári szünetig megoldjuk kérdést” – jelentette ki Tăriceanu, hozzáfűzve, a bizottság már csütörtökön megkezdi munkáját.„Úgy gondolom, hogy minél több voksolási lehetőséget kell adnunk. Végül is, lehet, hogy nem a sorban állás a legzavaróbb, hanem az a tény, hogy egyes állampolgárok nem tudtak szavazni. Ezt a helyzetet egy olyan szavazási rendszer bevezetésével oldhatjuk meg, amely egy sor voksolási lehetőséget tartalmaz” – szögezte le a felsőház elnöke.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X