Jourová: Romániának nem kell tartania a 7-es cikkely aktiválásától

Románia nincs abban a helyzetben, hogy aktiválják az Európai Unió alapszerződésének 7-es cikkelyét – jelentette ki szerdán Bukarestben Vera Jourová, az Európai Bizottság jogérvényesülésért, fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztosa.

„Akkor jártam még itt, amikor a reform rossz irányba ment. Ugyanakkor örülök, hogy Viorica Dăncilă miniszterelnök és Jean-Claude Juncker között hasznos találkozóra került sor. A román fél vállalta, hogy visszatér az általunk ajánlott reformokhoz, és a legjobbat szeretnék Romániának. A 7. cikkely azokra az esetekre van, amikor úgy találjuk, hogy egy országban súlyos helyzet alakult ki, és esetleg a jogállam rendszeres megsértésére kerülhet sor, de jelenleg nem ez a helyzet Romániában” – nyilatkozta a biztosa az uniós és amerikai igazságügy- és belügyminiszterek találkozója előtt, amelyre a bukaresti parlamentben kerül sor.

Amikor arról kérdezték, hogy meg kellene-e szüntetni az bírák és ügyészek bűntetteit kivizsgáló ügyészi részleget, azt válaszolta, hogy erről a bukaresti hatóságoknak kell döntést hozniuk.

„Ez a kormány döntése. Mi elveket ajánlunk, amiket be kell tartani" – mondta Vera Jourová, aki „a jó irányba” tett lépésként értékeli a május 26-ai referendumot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?