Letette a hivatali esküt az alkotmánybíróság két új tagja

Kedden letette a hivatali esküt az alkotmánybíróság két új tagja, Cristian Deliorga és Gheorghe Stan. A ceremóniára a Cotroceni-palotában került sor Klaus Johannis államfő jelenlétében.

Az eseményen jelen volt még Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, Şerban Valeca, a szenátus alelnöke, Valer Dorneanu alkotmánybírósági elnök, a taláros testület több tagja, valamint elnöki tanácsadók és államtanácsosok.

Cristian Deliorga és Gheorghe Stan kinevezése kilenc évre szól. Ők Simona Maia Teodoroiut és Ştefan Mineát váltják a tisztségben. A ceremónia végén Klaus Johannis sok sikert kívánt az új alkotmánybíráknak.

Cristian Deliorga ez idáig a konstancai ítélőtáblánál volt bíró, őt a szenátus nevezte ki az alkotmánybírói tisztségbe, a Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatára. A bírák és ügyészek bűntetteit kivizsgáló ügyészi részleg volt vezetőjét, Gheorghe Stant a képviselőház nevezte ki, szintén a PSD javaslatára.

Május elején a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői megtámadták az alkotmánybíróságon Cristian Deliorga és Gheorghe Stan alkotmánybírói kinevezését, a taláros testület azonban június elején elutasította óvásukat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?