Tánczos Barna: ha át is megy az indítvány, nem lépünk kormányra

Ha át is megy az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítvány a parlamenti szavazáson, akkor sem lép kormányra az RMDSZ, legfeljebb parlamenti támogatást nyújt a leendő kabinetnek – jelentette ki Tánczos Barna Hargita megyei szenátor.

A magyar érdekvédelmi szövetség politikusa a törvényhozás két házának együttes ülése előtt a Digi24 hírtelevíziónak erősítette meg, hogy a keddi szavazáson mind a szenátusi, mind a képviselőházi RMDSZ-frakció megszavazza a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elleni indítványt, de leszögezte, hogy az RMDSZ nem szándékozik kormányra lépni az ellenzéki Nemzeti Liberális Párttal (PNL).

Korábban a szintén ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is bejelentette, hogy támogatja ugyan a PNL kezdeményezését, de nem akarnak kormányt alakítani.

Tánczos Barna kifejtette: ahogy mostani parlamenti ciklus első két és fél évében a PSD-vel kötöttek parlamenti együttműködést, ugyanúgy egy esetleges PNL-kormányt is hajlandók a törvényhozásban támogatni, de nem vállalnak szerepet a kormányzásban a mandátumból hátralévő másfél évben.

„Ha valóban kormányváltó szándékkal nyújtja be a javaslatot a PNL, akkor egy kormányprogramot is be kéne mutatni, illetve személyi javaslatokat tenni egy új kormány összetételére. E nélkül nem látunk biztosítottnak egy jó kormányzást” – magyarázta az indokokat az RMDSZ-es szenátor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?