Megbukott a kormány elleni bizalmatlansági indítvány (percről percre)


-A A+

Nem kapott kellő támogatást a Nemzeti Liberális Párt (PNL) bizalmatlansági indítványa a parlament két házának 14 órakor kezdődött együttes ülésén. A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalíció megbuktatásához 233 szavazatra lett volna szükség a megszerezhető 465-ből. Végül 359-en vettek részt a vitán, de a kormánypártiak többsége nem szavazott. Összesen 210 leadott szavazatot számoltak, ebből az indítvány mellett 200-an, ellene 7-en szavaztak, míg hárman tartózkodtak.

A PNL indítványát támogatta a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Pártja (PMP), a Pro Románia egyes tagjai és az RMDSZ is, emellett számíthattak a nem magyar kisebbségek alkotta frakció néhány képviselőjére. 

HIRDETÉS
17:36
Elbukott a bizalmatlansági indítvány

A szükséges 233 helyett csak 200 szavazatot kapott a bizalmatlansági indítvány, heten szavaztak ellene, és hárman tartózkodtak, így a Dăncilă-kormány hivatalban marad.

17:17

A parlamenti vita végén, a szavazás megkezdése előtt Nicolae Șerban PSD-s szenátor az úzvölgyi eseményekhez fűzte hozzá véleményét. Indulatos beszédében védelmébe vette a törvénytelenül felállított román emlékművek álcázott felavatására érkezett román „megemlékezőket”, tagadva, hogy bármilyen amazok erőszakhoz, rongáláshoz folyamodtak volna. Șerban elismerte, hogy az első világháborúban a magyar hatóságok hozták létre a temetőt az elesett honvédeknek, de mint mondta, „az 1920-as években nemzetközi temetővé alakították, mert több nemzet katonáját helyezték ott örök nyugalomra, köztük sok ismeretlen katonát”. A képviselő ezért elítélte a csíkszentmártoni önkormányzat azon lépését, hogy lezárta a temető (emlékeztetőül: a szentmártoniak azért lakatolták le a bejáratot, hogy megakadályozzák a dormánfalvi önkormányzat további törvénytelenségeit, de a Hargita megyei prefektus felfüggesztette ezt a helyi tanácsi határozatot). „Képek és filmfelvételek bizonyítják, hogy a románok gyertyával és virággal mentek oda, és koszorút helyeztek el minden sírra, függetlenül attól, hogy azon román nemzeti szalag vagy magyar kokárda volt. Az én nemzetem volt a békés, míg a magyarok etnikai lakatot tettek a temetőre, ezért szégyelljék magukat” – kelt ki magából.

16:57
A kormánypártiak nem szavaznak

A kormánypárti képviselők – bár sokan jelen vannak – nem élnek a szavazati jogukkal.

16:53
Băsescu és Tomacnak sietős

A szenátorok és képviselők ábécésorrendben szavaznak, de Traian Băsescu és Eugen Tomac (mindkettő PMP) kérte, hogy hamarabb voksolhassanak, mert repülőjük van Brüsszelbe. Mindketten európai parlamenti képviselői mandátumot nyertek május 26-án, ezért siettek. (Hotnews)

16:51
Dăncilă: a nyugdíjakat a beütemezettnél hamarabb növelték

A nyugdíjakat a beütemezettnél hamarabb növelték – jelentette ki a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján Viorica Dăncilă kormányfő. „Hazugság, hogy a kormány nem tartotta be a 2019 január elsejére kitűzött határidőt a nyugdíjak emelését illetően. Önök voltak azok, akik csökkentették a román állampolgárok jövedelmét. Mi megemeltük a nyugdíjakat 2017 januárjában. Ugyanabban az évben, júliusban növeltük ezeket másodszor, hamarabb a beütemezettnél, azaz 2018 január elsejénél. Ugyanígy tavaly július elsején ismét növeltük, bár a beütemezés szerint ezt csak 2019. január elsején kellett volna. Az idén szeptemberben esedékes növelés pedig ismét hamarab történik, mint 2020 januárja” – mondta a kormányfő. Hozzátette, szeptember elsején a nyugdíjpont értéke 15 százalékkkal 1265 lejre fog nőni, ami 220 lejjel jelent többet, mint amekkora az ellenzék által emlegetett beütemezés szerint lett volna. (Agerpres)

16:46
Dăncilă: szeretném látni, hány javaslat érkezik az új szavazókörzetek létesítésére

Viorica Dăncilă kormányfő arra kérte az ellenzék törvényhozóit a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján, hogy vállaljanak szerepet a külföldön élő román állampolgárok szavazásának megszervezésében és lebonyolításában, javasolják új szavazókörzetek létrehozását, mert a kormány támogatni fogja azokat anyagilag. (Agerpres)

16:44
Véget ért a vita, kezdődik a szavazás

A bizalmatlansági indítvány parlamenti vitája véget ért, kezdődik a titkos szavazás.

16:34
Pașcan ismét a magyarokba kötött bele

Marius Pașcan, a magyarellenességéről hírhedt PMP-elnök útszéli stílusban, személyeskedve kritizálta a kormánytagokat (az ülésvezetőnek többször is rendre kellett intenie), végül azzal zárta, hogy azért is megszavazzák a bizalmatlansági indítványt, mert a „PSD-kormány eltűrte Magyarországnak és a bukaresti magyar nagykövetségnek, hogy román hősi halottak sírjait gyalázzák meg az úzvölgyi temetőben, amihez cinkosságot vállalt az RMDSZ-szel is”.

16:32
Ponta: fel kell készülni a kormányzásra

Victor Ponta volt PSD-s miniszterelnök, a Pro Románia párt elnöke felszólalásában elmondta, hogy megszavazzák a bizalmatlansági indítványt, de arra figyelmeztette az ellenzéket, hogy nem elég kormányt dönteni, fel is kell készülni a kormányzásra, „hogy ne kövessük el ugyanazokat a hibákat”.

16:24
Tăriceanu: épp hogy az ellenzék fenyegetőzik

A kisebbik kormánypárt, az ALDE elnöke felszólalásában elmondta: tiszteletben tartja az ellenzék jogát a bizalmatlansági indítvány benyújtásához, de „szemtelenségnek tartja, hogy van képük” agresszióval vádolni a kormánykoalíciót, miközben az ellenzék „fenyegetőzik börtönnel, elszámoltatással, vagyonelkobzással”. Călin Popescu-Tăriceanu beszéde többször hangos elégedetlenséget váltott ki az ellenzék soraiban, míg a kormánypárt tapssal értékelte az elhangzottakat. A szenátus elnöke azt is az ellenzék „fejéhez vágta”, hogy a hagyományos családmodell felszámolásán fáradozik, hogy „kommunákban éljünk”.

16:01

A bizalmatlansági indítvány vitájában Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője az úzvölgyi katonatemetőben június 6-án, a hősök napján történtekről elmondta: hajszálon múlott, hogy nem történt egy az 1990-es marosvásárhelyi fekete márciushoz hasonló román–magyar konfliktus. „Ezen a napon megbukott a demokrácia” – mondta. Korodi Attila hangsúlyozta, hogy az RMDSZ által időben jelzett, a dormánfalvi önkormányzat által elkövetett törvénytelenségekre csak az építkezési felügyelőség reagált kellő határozottsággal, a többi állami intézmény szemet hunyt a szabálytalanságok felett.

„A június 6-án történtekért a belügyminisztérium, a csendőrség, valamint Hargita és Bákó megye prefektusa a felelős, mert hagyták elszabadulni az indulatokat, hogy túlerőben lévő feltüzelt, esetenként leitatott román vandálok a törvénytelenségek ellen békésen, imádkozva tüntető magyarok ellen támadhattak, és megrongálhatták a magyar hősi halottak sírjait” – fogalmazott Korodi Attila.
Az RMDSZ-es honatya szerint egy valódi demokráciában a többség védelmezi a kisebbségeket, nem pedig a kisebbségeknek kell megvédeniük magukat a többségiekkel szemben.

15:54
Barna: évente Nagyszeben lakosságszámával csökken a népesség

A szintén ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna szerint a rossz gazdasági helyzet szerint évente egy Nagyszeben méretű város lakosságával megegyező számú polgárral csökken az ország lakossága. „Nem azért nincs munkanélküliség, mert oly sok volt a beruházás, hogy felvette az álláskeresőket, hanem mert az aktív lakosság külföldön keresi a megélhetést, és tavaly volt a legalacsonyabb a természetes szaporulat az utóbbi 50 évben. Románia külföldre költözik!” – zárta szavait. Dan Barna szerint az állam mindezek után meg is alázta a külföldön élő román állampolgárokat, akiknek az EP-választásokon órákat kellett sorban állniuk, hogy élhessenek szavazati jogukkal.

15:48
Turcan: önök Liviu Dragnea inkompetens és korrupt kormánya

A bizalmatlansági indítványt benyújtó PNL képviselőházi frakcióvezetője, Raluca Turcan beszédében „Liviu Dragnea inkompetens és korrupt kormányának” nevezte a PSD–ALDE koalíciót, és szerinte a kormányból „még legalább két miniszternek Dragnea mellett lenne a helye a börtönben”. A nemzeti liberális politikus szerint a szociálliberális kormány megfélemlítéssel, tömegoszlatással irányít.

15:41
Iordache: Johannis a hibás a külföldi szavazás fejetlenségéért

A képviselőház kormánypárti (PSD-s) alelnöke, Florin Iordache szerint képmutatás az ellenzék részéről, hogy a kormányt tegye felelőssé a május 26-i európai parlamenti választáson a külföldi szavazókörzetekben kialakult fejetlenségért. Szerinte Klaus Johannis államfő a hibás a kialakult sorokért és hosszú várakozási időért (sok külföldön élő nem, vagy csak nehezen élhetett a szavazati jogával), mert rászervezte (a Velencei Bizottság ajánlása ellenére is) az EP-választásokra a büntetőjoggal kapcsolatos népszavazást, emiatt többletmunkát adott a választási biztosoknak.

15:29
Tăricenau: a bizalmatlansági indítvány szerencsésen elbukik

Nincs esély arra, hogy a bizalmatlansági indítvány átmenjen a parlamentben – jelentette ki Călin Popescu-Tăriceanu kedden, a bizalmatlansági indítvány vitája előtt. A szenátus elnöke szerint az általa vezetett ALDE képviselői nem hagyták el a pártot, jóllehet Ludovic Orban, a (PNL) elnöke miniszteri posztokat ajánlott fel nekik. „Koalíciós társaimmal együtt biztosítok mindenkit, hogy ez az indítvány nem megy át. Ez az ellenzék demokratikus gyakorlata, támogatom ezen jogukat. Szerintem várakozásaik meghaladják a jelenlegi politikai valóságot, a bizalmatlansági indítvány szerencsésen el fog bukni” – mondta. (Agerpres)
EZT OLVASTA MÁR?

X