Portik Vilmos: nem kértük a marosvásárhelyi RMDSZ-t, hogy „politikai számlákat” egyenlítsen ki

Visszautasítja azt az állítást a Vásárhelyi Forgatag szervezője, hogy a helyi magyarság városünnepe generálta a marosvásárhelyi RMDSZ-szervezet számára a „politikai számlákat”, amelyeket a Dorin Florea vezette önkormányzat „nyújt be” rendszeresen az érdekvédelmi szövetségnek, cserében a magyar közösségi rendezvény támogatásáért. Portik Vilmost Vass Levente városi RMDSZ-elnök Maszolnak adott interjújára reagáltattuk.

Az elmúlt napokban felszínre törtek a marosvásárhelyi RMDSZ-en belüli feszültségek, már a Vásárhelyi Forgatag is konfliktusforrássá vált a felek között. Arra a vádra, hogy összejátszik Dorin Florea polgármesterrel és a városvezetéssel, Vass Levente, a városi RMDSZ-szervezet elnöke azt válaszolta: a marosvásárhelyi magyar közösség városünnepének sikeres megszervezése a szervezet kompromisszumkereső politizálásán múlott és múlik. Önről kijelentette: „Lehet, hogy Portik Vilmos bemegy tárgyalni Forgatag-ügyben, de tőlünk kérdik meg, hogy akkor küldhetik-e a politikai számlát a városi RMDSZ-hez.” Hogy értelmezi ezt a kijelentést és mi erre a válasza?

Eleve rossz a kiindulópont. Mi egy kulturális tömegrendezvényt szervezünk, betartva a törvény minden betűjét. Alkotmányos jogunk. Éppen ezért, ha létezik is ilyen, hogy „politikai számla”, akkor azt nem kell elfogadni. Rá kell írni nagy piros betűkkel, hogy sztornó és vissza kell küldeni. Mi 2013. és 2015. között azért szerveztük a Maros-parton a rendezvényt, mert nem tettünk engedményt. 2016-ban úgy hoztuk be a Vásárhelyi Forgatagot a városba, hogy semmiben nem alkudtunk meg. Ez így volt 2018. júniusáig, amikor egy nyolcszemközti találkozón Vass Levente azt kérte tőlünk, hogy ezentúl semmilyen formában ne tárgyaljunk a városvezetéssel, minden ilyen jellegű feladatot ők átvesznek. Olyan nagyon nem tapsoltunk ennek, de nem is bánkódtunk. Úgy tekintettük, hogy egy nagy és időt rabló nyűggel kevesebb. Intézzék ők, végtére is azért van az RMDSZ, hogy magyar érdeket képviseljen.

Ha ez a döntésük azzal járt, hogy ezek után „politikai számlákat” kellett kiegyenlíteniük, az csak rájuk tartozik. Idén hivatalos levelet iktattam a marosvásárhelyi szervezetnél, amiben a Vásárhelyi Forgatag kapcsán fogalmaztam meg legfontosabb problémáinkat, de azt is hangsúlyoztam, hogy miattunk vállalhatatlan „számlákat” ne fizessenek ki. Azt írtuk nekik, hogy „csak olyan körülmények között kérjük az önök képviseleti közbenjárását, ami a nyilvánosság előtt vállalható, fenntartható, és politikai értelemben is a marosvásárhelyi magyar közösség erősödését szolgálja”.

Mindezek fényében minket nem kellene hogy foglalkoztasson, ha esetleg „politikai számlákat” kell nekik törleszteniük, azokat ugyanis nem mi generáltuk, mi tartozás nélkül adtuk át a tárgyalópozíciókat.

Vass Levente arról is beszélt, hogy a Forgatag idén a politikusok helyezkedésének eszközévé vált, és az „elengedem a Forgatag kezét” kijelentésével az volt a célja, hogy megmutassa, mennyire átpolitizált idén ez a rendezvény. Ezt hogyan kommentálja?

Nem értem ezt az érvet. Nem tudom miféle politikusok milyen helyezkedésére gondol, és azt sem, hogy ha ő kijelenti, hogy elengedi a rendezvény kezét, akkor azáltal mit fog megmutatni… Egyébként pedig, ha át lenne politizálva a Forgatag, akkor az minek köszönhető? Nem pont annak a politikusi magatartásnak, ami mindenre politikai alku tárgyaként tekint ezen a „piacon”?

A Vásárhelyi Forgatag minden megnyitóján ünnepi beszédek mondására kérjük fel a közösségi vezetőinket. A szervezők, az önkéntesek mindegyike civil, volt olyan év, amikor 50 civil szervezet volt a partnerünk. Politikai programok szinte egyáltalán nincsenek, kizárólag a közéleti panelbeszélgetéseken hangzanak el ilyen jellegű témák.

A városi szervezet elnöke azt is kijelentette, hogy a Forgatag ügyét idén is megoldotta a marosvásárhelyi RMDSZ, és önnek főszervezőként csak annyit kell ezért tennie, hogy bemegy és személyesen kéri Dorin Floreától a rendezvény támogatását, mert ő minden egyebet előkészített. Fog-e személyesen a polgármesterhez fordulni ebben az ügyben?

2018. január 9-én a marosvásárhelyi RMDSZ elnöke sajtótájékoztatón fogadkozott, hogy átláthatóságot és kiszámíthatóságot fognak biztosítani a marosvásárhelyi művelődési rendezvényeknek, és kérték a magyar civil szervezeteket, hogy hozzájuk forduljanak minden tervükkel. A Forgatagot név szerint említette ezen a sajtótájékoztatón is. Aztán a Marosvásárhelyi Rádió műsorában ezt az elvárását külön hangsúlyozta. Ma is meghallgatható ez a kijelentése. Ehhez a szemlélethez képest is változott valami ezek szerint. A kijelentése bennem inkább kérdések sorozatát veti fel. Ha minden elő van készítve, számla be van fogadva, ki van fizetve, akkor miért kellek személy szerint én ehhez a játékhoz?

Jakab István munkatársam és én 2016-ban találkoztunk a polgármesterrel, egymás szemébe néztünk, megegyeztünk, és kezet ráztunk. Ennek köszönhetően három egymást követő rendezvény esetében nem kellett a városházára mennünk. Kicsit úgy vagyok vele, mint a székely bácsi a perlekedő feleségével: „asszony… egyszer már mondtam neked, hogy szeretlek, ha változik valami, akkor majd szólok”. Most úgy tekintem, hogy szóltak: változott valami. Két héttel ezelőtt még elegendő volt a magyar alpolgármesterrel és a polgármester tanácsadójával találkoznom. Mi történt, ami miatt személyesen a polgármester akar ezzel az üggyel foglalkozni? Ez most a polgármester kérése, Vass Levente elvárása, vagy a polgármesterrel kötött egyezség életbe léptetésének feltétele?

Marosvásárhely első számú magyar politikusa fontosnak tartja, hogy egy országos sajtóorgánum hasábjain háromszor is említse a nevemet. Köszönöm a törődést, de ennek amolyan hatalmi játszma szaga van. Nem akarok megbántani senkit, ezért nem mondom azt, hogy fenyegetés… Ha ez a feltétele annak, hogy továbbra is a városban maradjon a Vásárhelyi Forgatag, akkor természetesen elmegyek a polgármesterhez. Az ott elhangzó dolgokról pedig be is számolok a vásárhelyieknek. Csak sosem gondoltam volna, hogy egy magyar politikus miatt kell nekem újra Floreánál védeni az egyetlen marosvásárhelyi magyar tömegrendezvényt.

A marosvásárhelyi magyarokat gyaníthatóan nem a Soós–Vass, vagy a Portik–Vass konfliktus érdekli, hanem az foglalkoztatja, hogy milyen lesz idei Vásárhelyi Forgatag. Hogyan állnak a szervezéssel?

Rögtön tisztáznék valamit. Nekem nincs konfliktusom Vass Leventével, neki van esetleg velünk. Ez a rendkívül méltatlan üzengetés is az ő választása volt. De a kérdésre válaszolva: a  már említett április eleji levelünkben talán a legfontosabb dolog, amihez a vásárhelyi RMDSZ hozzájárulását kértük, az volt, hogy időben, vagyis legalább két-három hónappal a rendezvény előtt szülessen partnerségi megállapodás a hivatal és a szervező egyesület között. Amióta a rendezvény a várossal valamiféle közreműködésben valósul meg, azóta minden egyes alkalommal a Vásárhelyi Forgatag kezdése előtt egy vagy két, esetleg három nappal korábban kaptuk kézhez a szerződést és az engedélyt. Gondoljanak bele: ezeknek a papíroknak a hiányában nem tudunk rácsatlakozni az áramhálózatra, megbírságolhat a helyi rendőrség, nem tudnak mit kezdeni az engedélyek kibocsátásával a közegészségügyi hatóságok, nem zárják le az autóforgalom elől az utakat, s még nem beszéltünk a katasztrófavédelmi szempontokról.

A helyszín az egyetlen komolyabb szervezési kérdés ebben a pillanatban. Már most is versenyt kell futnunk az idővel, ha új helyszíneket szeretnénk „belakni”. A szervezőtársaim szorgosak, tapasztaltak és lelkesek. Ez pont elég ahhoz, hogy már most, 2 hónappal az esemény előtt kijelenthessem, 80-90 százalékban le vannak rögzítve a programok. A hétvégén pl. csapatépítő szervezőtáborban voltunk. Következik a népszerűsítés, a terület előkészítése, és a megvalósítás. Ha a politikusi játszmák el nem lehetetlenítik, akkor minden eddiginél bohémabb, vidámabb és emberközelibb lesz. A rendezvénynek viszont rossz, ha körülötte rendszeresen politikai cirkusz van! Rossz, ha az internetes keresők első oldalain politikusok kavarásai jelennek meg a kulcsszavakra. Mi ezt nem akarjuk! Egyszerűen a marosvásárhelyi magyar közösségnek szeretnénk adni egy olyan rendezvényt, amibe szervező, támogató, partner a szívét-lelkét beleteheti, mert a magáénak érzi és mert szó szerint azt érzi, hogy ez a néhány nap mindannyiunkat összeköt.

Soós Zoltán már jelezte, hogy vállalná jövőre ismét a megmérettetést Dorin Floreával, és Vass Levente sem zárta ki, hogy a marosvásárhelyi magyar közösség polgármesterjelöltje legyen. Portik Vilmosnak vannak-e ilyen ambíciói?

Ha lennének is, nem vagyunk abban a helyzetben, hogy egyéni ambíciók szerint gondolkodjunk. Azt gondolom, hogy ez nem ambíció kérdése. Az kell legyen a jelölt, akinek a legnagyobb esélye van arra, hogy nyerjen. Nem ön az első, aki ezt a kérdést felteszi nekem, ez igaz. Viszont az is tény, hogy én annak a jelöltnek a kampányát fogom erősíteni, amelyikről egy fikarcnyi kétely sem merül fel azzal kapcsolatban, hogy nyerni akar, aki a legszélesebb körű marosvásárhelyi konszenzust képes megteremteni, s aki alkatilag is képes mindazzal szembenézni, ami győzelem esetén a hivatalban várja. És még valami, ha már az RMDSZ városi elnöke a sushi készítéséhez hasonlította a helyi politizálást... Én nem bírom megenni a nyers halat. Úgyhogy tőlem a majdani jelölt se várja el, hogy sushit falatozzak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?