Tăriceanu: oldják fel a SRI és az igazságszolgáltatás közötti megállapodások titkosítását


-A A+A Román Hírszerző Szolgálat (SRI), a korrupcióellenes ügyészség (DNA) és a bíróságok közötti együttműködési megállapodások titkosságának haladéktalan feloldását kéri a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácstól (CSM) a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke. Călin Popescu-Tăriceanu szerint Klaus Johannis államfőnek „konkrét lépést kellene tennie az igazságszolgáltatás valós függetlensége érdekében".

A szenátus elnöke egy hétfői Facebook-bejegyzésben rámutat, miután napvilágot látott a sajtóban, hogy az Igazságügyi Felügyelet (SIIJ) által a SRI, a DNA és a bíróságok közötti együttműködési megállapodásokról készített jelentéshez hozzátartozik még 19 titkosított kiegészítő dokumentum, a CSM-nek azonnal intézkednie kell ezek titkosságának feloldása érdekében.

„Nagyon fontos, hogy e törvénytelen és erkölcstelen megállapodásokban rögzített minden adat nyilvánosságra kerüljön. Az embereknek jogukban áll tudni, miként működtek az igazságügyi intézmények, hogyan befolyásolták tevékenységüket a titkosszolgálatok" – fogalmazott Tăriceanu, kérve Lia Savonea CSM-elnöktől a helyzet tisztázását, illetve a titkos megállapodásokról szóló kiegészítő dokumentumok titkosságának feloldását, még mielőtt az Igazságügyi Felügyelet jelentése a plénum elé kerülne megvitatásra.

Călin Popescu-Tăriceanu ugyanakkor felkéri Klaus Iohannis államfőt, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács elnökeként „haladéktalanul követelje a SRI-től az igazságügyi intézményekkel kötött titkos egyezményekkel kapcsolatos minden információ közzétételét".

„Az lenne a természetes, ha Johannis ötéves mandátuma alatt először tenne egy konkrét lépést az igazságszolgáltatás valós függetlensége érdekében. Vegyen részt a CSM azon ülésén, amelyen a jelentést tárgyalják majd, vezesse ő az ülést, és bizonyosodjon meg arról, hogy feloldják e kiegészítő dokumentumok titkosságát" – áll a bejegyzésben, amely szerint Johannisnak el kell döntenie, mandátuma utolsó évében „hajlandó-e legalább egyszer a román állampolgárok, és nem csak a »kékszemű fiúk« (a titkosszolgálati ügynökök – szerk. megj.) elnöke lenni".

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X