Tăriceanu szerint „illegitim és erkölcstelen” az államfő által kezdeményezett paktum

A Románia európai elköteleződésének megerősítéséről szóló politikai megállapodás aláírásával Klaus Johannis államfő megajándékozta magát születésnapja alkalmából egy "intézményes ajándékkal" - véli Călin Popescu-Tăriceanu.

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a szenátus elnöke egy pénteki Facebook-bejegyzésben "illegitimnek és erkölcstelennek" nevezte az ellenzéki pártok által egy nappal korábban aláírt paktumot, amellyel - állítja Tăriceanu - az államfő azt a látszatot próbálja kelteni, hogy dolgozik.

"Valójában azonban egy ünnepélyeskedő semmitevő ül a Cotroceni-palotában, egy laboratóriumi körülmények között létrehozott politikus, aki semmivel sem járult hozzá az európai integráció megalapozásához, csak beültették az asztalfőre, és most elköveteli mások érdemeit. Nem! Johannis elnök semmit sem tett az integráció érdekében! Mások végezték el a munkát. Az Emil Constantinescu elnöksége idején tisztségben volt kormányok, a Năstase-kormány, a jómagam vezette kormány vállát nyomta Románia EU- és NATO-integrációjának felelőssége. Johannis akkoriban Nagyszeben polgármestere volt, és mindössze annyit tett, hogy az általam vezetett kormány nagylelkűségét kihasználva az akkor Európa kulturális fővárosa címet viselő Szebennek kiutalt pénzekből építette saját kampányát" - olvasható a bejegyzésben.

A szenátus elnöke rámutatott, egyetlen párt vagy politikus sem vonta kétségbe soha az ország európai elköteleződését, azonban "a polgármesterből lett elnök, aki Románia Churchilljének vagy Nelson Mandelájának képzeli magát" azt hiszi, hogy kizárólag rajta áll az ország európaisága.

 

"Románia EU-csatlakozási szerződésének aláírójaként nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy olyasvalaki adjon nekem leckét európaiságból, aki több időt tölt a hegyekben és külföldön, mint a munkahelyén. És aki csak résztvevője volt az említett csatlakozási ceremóniának. Igaz, más ország kormányának meghívottjaként" - tette hozzá.

A Cotroceni-palotában csütörtökön megtartott ceremónia keretében a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban, a Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) vezető Dan Barna, a PRO Románia párt elnöke, Victor Ponta, valamint a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, Eugen Tomac látta el kézjegyével az államfő által kezdeményezett, Románia európai elköteleződésének megerősítéséről szóló politikai megállapodást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?