Aláírták az ellenzéki pártok az államfő által javasolt megállapodást

Aláírták csütörtökön az elnöki hivatalban az ellenzéki pártok a Románia európai elköteleződésének megerősítéséről szóló politikai megállapodást. Az RMDSZ elnöke jövő héten írja alá a paktumot, a Szociáldemokrata Párt (PSD) pedig kérte, hogy bővítsék ki hét ponttal.

A csütörtöki ceremónia keretében Klaus Johannis államfő mellett Ludovic Orban PNL-elnök, Dan Barna USR-elnök, a Pro Romániát vezető Victor Ponta, valamint Eugen Tomac PMP-elnök látta el kézjegyével a dokumentumot.  Az eseményen az elnök hangsúlyozta, az aláírók listája nyitott marad. "A kapu nyitva áll minden politikus számára, aki hozzá akar járulni egy jobb Románia felépítéséhez" – jelentette ki Johannis.

Az államfő megállapította, hogy a PSD megtagadta a Románia európai elköteleződésének megerősítéséről szóló politikai megállapodás aláírását. Szavai szerint a szociákdemokraták több módosító javaslatot fogalmaztak meg, mint ahány cikkelyből áll a paktum.

A Cotroceni-palotában tartott ceremónián az elnök hangsúlyozta, az európai parlamenti választáson és az azzal párhuzamosan zajlott referendumon a román állampolgárok egyértelműen az Európa-párti Románia és a "siralmas PSD-kormányzás" ellen foglaltak állást.

Hozzátette, a Románia európai elköteleződésének megerősítéséről szóló politikai megállapodás a parlamenti pártokkal folytatott konzultációk következtetéseit tartalmazza, és négy párt mondott "világos és egyértelmű igent" a paktum aláírására vonatkozó felhívására: a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a PRO Románia párt, valamint a Népi Mozgalom Párt (PMP).

"A PSD nekem nem jelezte, hogy érdekelt lenne. Május 27-e után úgy tűnt, hogy megváltozott az alakulat, de nem így van, a PSD nem változott meg, és nem változik meg. Az egymás után következő választások közül az elsőt már elveszítette, de csak látszatra változott meg, ugyanazokat a célkitűzéseket követi, és - a médián keresztül adott válasza alapján - elutasította a paktum aláírását" - emelte ki beszédében Johannis.

A paktumban foglaltak szerint a parlamenti pártoknak vállalják, hogy szigorítják a köztisztviselők feddhetetlenségi követelményeit, beépítik a jogrendbe a korrupcióellenes népszavazáson megerősített tilalmakat, a büntetőjogot kizárólag az európai intézmények ajánlásaival összhangban módosítják, és hogy ténylegesen is biztosítják a választójog szabad gyakorlását.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a tervek szerint jövő héten írja alá a megállapodást. A politikus a HotNewsnak azt nyilatkozta: egyetért az államfő által javasolt paktummal, de az aláírás napján nem tartózkodik az országban. Hozzátette, az RMDSZ-nek várhatóan lesz néhány észrevétele és „elképzelhető, hogy a jövőben szükséges lesz egy megállapodásra a többség és a kisebbség között”.

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu szerdán úgy nyilatkozott, mivel az alkotmánybíróság elhalasztotta a döntéshozatalt a május 26-i referendum eredményének érvényességéről, a csütörtöki eseményt kezdeményező államfő az állami intézményekkel szembeni tiszteletlenségről tesz tanúbizonyságot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?