FRISSÍTVE – Szerdán benyújtja a kormány elleni bizalmatlansági indítványt a PNL

FRISSÍTVE: Szerdán benyújtja a bizalmatlansági indítványt a kormány ellen a Nemzeti Liberális Párt – írta politikai forrásokra hivatkozva a stiripesurse.ro. Az RMDSZ kedd délután egyeztet erről a PNL-vel, de a koalíció nem fél a szavazástól, mert „kellő többséggel” rendelkezik.

Az EP-választásokon nyertes ellenzéki alakulat vezetősége a múlt héten jelentette be, hogy már szövegezik a bizalmatlansági indítványt, és tárgyalásokba bocsátkoztak a többi ellenzéki párttal és az RMDSZ-szel is a kormánykoalíció elmozdításáról.

„A választók elsöprő többsége nem akarja a hatalmon látni a Szociáldemokrata Pártot és a Liberálisok és Demokraták Szövetségét – utalt a koalíciós pártok EP-választási leszereplésére Orban. – Ezért megteszünk minden törvényes és alkotmányos lépést a kormány leváltására. Ha a Dăncilă-kabinet nem mond le önként, akkor még ennek a parlamenti ülésszaknak a végéig benyújtjuk a bizalmatlansági indítványt.“

Az indítványt támogatja a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Pártja (PMP), a Pro Románia és bizonyos feltételekkel az RMDSZ is, de az ellenzék még így sem lehet biztos a szavazattöbbségben a két ház együttes ülésén.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a Maszolnak megerősítette, hogy a nemzeti liberálisok a bizalmatlansági indítvány benyújtására készülnek. A Hargita megyei képviselő hozzátette, hogy kedd délután egyeztetnek a PNL-vel az indítvány szövegéről, és azután alakítja ki végleges álláspontját az RMDSZ.

Ciolacu: a PSD–ALDE koalíciónak megvan a kellő többsége

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalíciónak megvan a kellő számú szavazata ahhoz, hogy megakadályozza az ellenzék által benyújtani tervezett bizalmatlansági indítvány elfogadását – nyilatkozta kedden a PSD alsó- és felsőházi frakcióinak együttes ülése előtt Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke.

A házelnök szerint a PSD nem tárgyalt más pártokkal, mert a koalíciónak „matematikailag van elég szavazata ahhoz", hogy az indítvány ne menjen át a parlamenten. „Mi ugyanazt szeretnénk, amit az ellenzék: hogy erről az indítványról minél hamarabb szavazzon a parlament” – közölte Ciolacu.

Kapcsolódók

Kimaradt?