ENSZ BT-tagság: Teodor Meleşcanu külügyminiszter Dragneára mutogat

Az izraeli román nagykövetség Jeruzsálembe való költöztetéséről tett nyilatkozatok jelentették az egyik gondot az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) pénteki közgyűlésén, amikor Románia, az arab országok szavazatát elveszítve, nem került be a Biztonsági Tanács (BT) nem állandó tagjai közé, nyilatkozta hétfőn Teodor Meleşcanu külügyminiszter.

„A külügyminisztérium soha nem hozott olyan döntést, hogy a nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti (...) Csupán felmértük e lehetőség előnyeit és a hátrányait, de főként azt, hogy milyen törvényes aspektusai vannak egy ilyen döntésnek. Két-három ilyen elemzést végeztünk, elküldtük a kormánynak (...), és igen, sajnos ez jelentette az egyik gondot az arab országok voksával kapcsolatban” - mondta Meleşcanu.

A tárcavezető nyomatékosította, ő folyamatosan hangoztatta, hogy az ország hivatalos álláspontját kell figyelembe venni. Arra a kérdésre, hogy mondta-e annak idején Liviu Dragnea volt képviselőházi elnöknek, hogy a nagykövetség elköltöztetéséről szóló nyilatkozatok azt a nem állandó tagság elvesztését eredményezhetik, Meleşcanu így válaszolt: „Igen, mondtam”.

Románia nem került be az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Biztonsági Tanácsának (BT) nem állandó tagjai közé a következő két esztendőre a pénteki szavazás nyomán. Az ENSZ Közgyűlése pénteken úgy döntött, hogy Észtország, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Niger, Tunézia és Vietnám lesz 2020 januárjától 2021 végéig az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt új, nem állandó tagja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?