USR: a közélet megtisztítása a büntetett előéletűektől is szerepeljen az alkotmánymódosításban

Valószínű, hogy jövő héten benyújtják a bizalmatlansági indítványt a kormány ellen – nyilatkozta kedden a Klaus Johannis elnökkel folytatott konzultációt követően Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.

„Megpróbáltuk megvizsgálni a lehetséges menetrendet, és megvitattuk a bizalmatlansági indítványt is, amelyet az ellenzék valószínűleg a jövő héten fog benyújtani, és elemeztük a jövőre vonatkozó különböző forgatókönyveket, abból a szempontból, hogy milyen esélye van annak, hogy megszavazzák a bizalmatlansági indítványt” – mondta Barna a Cotroceni-palotában.

Jozzátette: az alkotmánymódosítás része kell legyen a Büntetőügyesek nélküli közéletet polgári kezdeményezés. Barna szerint az államfő egyetértett vele ebben a kérdésben.

„Mi úgy véljük, hogy kissé ki kell tágítani a szóban forgó alkotmánymódosítást, amely különben is a sürgősségi kormányrendeletek szerepét fogja csökkenteni és a sürgősség fogalmát tisztázza majd. Egyértelműen leszögeztük – és ezzel az államfő is egyetértett – , hogy a Büntetőügyesek nélküli közéletet kezdeményezést bele kell foglalni ebbe az alkotmánymódosításba, mert egymillió aláíró támogatja és az alkotmánybíróság is jóváhagyta, tehát egy legitim, legális és természetesen morális kezdeményezés” – mondta Barna.

A polgári kezdeményezés célja, hogy ne tölthessenek be közéleti és köztisztviselői szerepet olyan személyek, akiket jogerősen elítéltek korrupcióért.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?