Alkotmányellenesnek találták a vezérkari főnök mandátumának meghosszabbítását

Alaptörvénybe ütközőnek ítélte kedden az alkotmánybíróság azt az előírást, miszerint az államfő legfeljebb egy évvel meghosszabbíthatja a hadsereg vezérkari főnökének mandátumát. A bukaresti ítélőtábla egyik bírája fordult az alkotmánybírósághoz abban a perben, amelyben a védelmi minisztérium a Nicolae Ciucă tábornok vezérkari főnöki mandátumának meghosszabbításáról szóló elnöki rendelet semmissé nyilvánítását kérte.

A törvénycikkely értelmében „a vezérkari főnök a hadsereg legmagasabb rangú parancsnoka, akit Románia elnöke nevez ki a védelmi miniszter javaslatára és a miniszterelnök láttamozásával, legfeljebb négyéves időszakra, legtöbb egyéves meghosszabbítási lehetőséggel".

Keddi határozatában a „legtöbb egyéves meghosszabbítási lehetőséggel" szószerkezetet ítélték alaptörvénybe ütközőnek az alkotmánybírák. A taláros testület közleményében azzal magyarázza döntését, hogy a kifogásolt előírás homályosan fogalmaz és sérti az alaptörvényt, mert nem rendelkezik arról, hogy milyen feltételek mellett és milyen eljárást követve hosszabbítható meg a vezérkari főnök mandátuma.

Az alkotmánybíróság döntése végleges és kötelező érvényű, a határozatról tájékoztatták a parlament két házát, a kormányt és a taláros testülethez megkereséssel forduló bíróságot is – mutat rá a közlemény.

Klaus Johannis államfő tavaly december 28-án jelentette be, hogy rendelettel meghosszabbította Nicolae Ciucă vezérkari főnöki mandátumát, miután elutasította Gabriel Leş védelmi miniszter arra vonatkozó javaslatát, hogy Dumitru Scarlat tábornokot nevezzék ki a hadsereg élére. Az elnök azzal indokolta a jelölés elutasítását, hogy az nem felelt meg a törvényi követelményeknek.

Ezt követően a védelmi minisztérium előzetes panaszt nyújtott be az Államelnöki Hivatalhoz, kérve, vonják vissza a vezérkari főnök mandátumának meghosszabbításáról szóló rendeletet, majd miután ez nem történt meg, a tárcavezető bíróságra vitte az ügyet.

Április 10-én a legfelsőbb bíróság jogerősen elutasította a miniszter beadványát, amelyben a Nicolae Ciucă tábornok vezérkari főnöki mandátumának meghosszabbításáról szóló elnöki rendelet felfüggesztését kérte a szaktárca. Korábban – január 31-én – a bukaresti ítélőtábla úgy döntött, hogy elfogadja a védelmi minisztérium beadványát, és felfüggesztette Johannis rendeletét, az elnök azonban megfellebbezte a döntést, és a legfelsőbb bíróság neki adott igazat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?