FRISSÍTVE – Kormányrendelettel tértek vissza a megyei tanácselnökök közvetlen megválasztásához

FRISSÍTVE: A kormány sürgősségi rendelettel módosította a helyhatósági választási törvényt, aminek értelmében a megyei tanácsok elnökeit közvetlen szavazással a szavazópolgárok választják majd meg, nem pedig a közgyűlések tagjai a soraikból. Viorica Dăncilă miniszterelnök a hétfői kormányülés elején jelentette be, hogy mire készül a kabinet.

„Megértettük a polgárok üzenetét, azt az óhajukat, hogy közvetlen módon beleszólhassanak a döntéshozók megválasztásába, ezért módosítani fogjuk a törvényt úgy, hogy a helyi közösségek ismét közvetlen szavazással válasszák meg a megyei tanácsok elnökeit” – közölte.

A miniszterelnök szerint az egyéni jelöltre szóló szavazás növelni fogja a megyei tanácselnökök legitimitását, reprezentativitását és stabilitását. A kormányfő meggyőződését fejezte ki, hogy a megyei tanács elnökének személyéről nem a pártoknak kell dönteniük politikai tárgyalások eredményeként, hanem az adott megye szavazópolgárainak.

Klaus Johannis államfő szerint a kormány semmit nem értett a múlt vasárnapi voksokból, ha továbbra is visszaél a sürgősségi kormányrendeletekkel, önös politikai érdekei szerint avatkozva be a választójogba. Az elnök úgy értékelte: a közvetlen választás a tisztségben lévő önkormányzati vezetők újraválasztását segíti, a kormány pedig a Szociáldemokrata Párt (PSD) tisztségben lévő megyei „báróinak” újraválasztását próbálja megkönnyíteni, akik megijedtek a múlt heti választási kudarctól.

Johannis szerint a megyéknek nincs olyan sajátos identitása, mint a településeknek, az alkotmány sem említi a közigazgatási egységek között, ezért nem indokolt a közgyűlés elnökének közvetlen választása. Ha pedig a PSD-t valóban foglalkoztatná az önkormányzati választási rendszer kijavítása, akkor támogatnia kellene a kétfordulós polgármester-választáshoz történő visszatérést – kommentálta a kormány döntését szóvivőjén keresztül Johannis.

A 2008-as és 2012-es helyhatósági választásokon közvetlenül választottunk megyei tanácselnököt, majd 2016-ban visszatértek a korábbi közvetetett rendszerhez, amikor a közgyűlés tagjai utólag választottak egymás közül elnököt. Az önkormányzati választás továbbra is egyfordulós, így minden közigazgatási egységben a legtöbb szavazatot összegyűjtő jelölt kerül a községháza, városháza vagy megyei tanács élére, függetlenül attól, hogy megszerezte-e voksok legalább felét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?