Rendőrgyilkosság: az áldozat felettesei is hibáztak az országos parancsnok szerint

Helytelenül szervezték meg a rendőrségi akciót, amelynek során egy üldözött személy vasárnap délután lelőtt egy rendőrt Temes megyében – jelentette ki Ioan Buda országos rendőr-főkapitány hétfőn.

„A megfelelő pillanatban majd el fogom magyarázni, hogy miért volt rosszul megszervezve ez az akció, de jelenleg egyetlen dologra koncentrálunk: hogy a gyilkost elfogjuk. Azután elemezzük az eseményeket, azt, hogy miként szervezték meg a bevetést” - szögezte le Buda a belügyminisztériumban.

Az újságírók kérdésére, miért gondolja úgy, hogy a bevetést „helytelenül” szervezték meg, Buda így válaszolt: „A megyei főkapitányság szervezte meg az egész akciót. Nekik voltak információik, nekik kellett volna megfelelően megszervezni a bevetést”. Hangsúlyozta, az akcióban részt vevő rendőrök nem tudták, hogy az üldözött személynek fegyvere van.

„Az üldöző rendőrök felszereltsége jó volt. Valószínűleg további intézkedéseket is kellett volna hozni az illető helyszín biztosítására. (...) Rendőreink egy kilométeren át üldözték, 36 lövést adtak le. Ketten voltak, egyikük egyik irányba ment, a másik a másik irányba. A rendőr szabályosan járt el” - fejtette ki Buda.

Arra a kérdésre, hogy hány rendőrnek van még szolgálati fegyverként 1974-ben gyártott Carpaţi pisztolya, miként a vasárnap lelőtt rendőrnek is az volt, Buda nyomatékosította: korszerű fegyverek is vannak a rendőrség birtokában, de használatosak még a Carpaţi pisztolyok is. Rámutatott, fokozatosan történik a modern fegyverekkel és golyóálló mellénnyel való felszerelés, és azok élveznek elsőbbséget, akik a beavatkozási alakulatokban és a közrendészetnél szolgálnak.

Kérdésre válaszolva Buda leszögezte, hogy az üldözésben résztvevő két, közrendészetnél szolgáló rendőrnek volt golyóálló mellénye a szolgálati felszerelésében. Közlése szerint folyamatban van a golyóálló mellények beszerzése: 35 ezer mellény vásárlására létezik keretszerződés, tavaly körülbelül 3500-at vásároltak meg.

Hajtóvadászat van folyamatban

A parancsnok elmondta, jelenleg mintegy 300-400 belügyminisztériumi alkalmazott fésüli át a gyilkosság helyszínének környékét. „Van néhány nyomunk, kihallgatásra visszük a gyilkos teljes ismeretségi körét” - mondta Buda. Hozzátette, a rendőrség speciális erőit vetik be elsősorban, hogy a vasárnapihoz hasonló tragédiát elkerüljék.

Vasárnap délután a Temes megyei Őszény településen lelőttek egy 43 éves rendőrt, miközben társaival egy országos körözés alatt álló rablót üldözött. A felfegyverzett tettes elmenekült, a rendőrség nagy erőkkel keresi.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?