Nem mondanak le: a kül- és belügyminiszter szerint is indokolatlan Johannis követelése

Teodor Meleșcanu külügyminiszter és Carmen Dan belügyminiszter sem tartja indokoltnak azt, hogy Klaus Johannis államfő a lemondásukat kérte a vasárnapi európai parlamenti választás külföldi szavazókörzeteinek szervezetlensége miatt.

Meleşcanu szerint „ahhoz, hogy menesztésről beszéljünk, indokoknak is lenniük kellene”. A külügyminiszter azt mondta nyilatkozta, hogy maga az államfő a felelős azért, hogy a külföldi szavazókörzetekben a vártnál nagyobb zsúfoltság alakult ki, mert rászervezte az európai parlamenti választásokra az igazságszolgáltatással kapcsolatos népszavazást.

„Emiatt abból a két másodpercből, amennyit tartott volna általában a szavazás az európai parlamenti választásokon, hat-hét perc lett, és természetesen nem jutott idő mindenki számára, hogy szavazzon, különösen a zsúfolt körzetekben” – mondta a külügyér.

Hozzátette: nem ő, hanem a nagykövetségek és a konzulátusok döntöttek a szavazókörzetek számáról az előzetesen beérkezett jelzések alapján, aminek teljes egészében eleget tettek. Számítása szerint a több mint 400 szavazókörzetből csak mintegy 40-ben voltak problémák, ezeket kivizsgálják.

Ami Klaus Johannis az irányú kérését illeti, hogy azonnal menesszék tisztségéből, Meleşcanu azt mondta, hogy egy ilyen kérést konkrét tényekkel szokás alátámasztani, nem nyomásgyakorlásszerűen beterjeszteni.

Carmen Dan úgy vélekedett, hogy „nem indokoltak” a lemondását sürgető kérések, mivel a belföldi szavazás megszervezésében és folyamatában nem voltak fennakadások vagy szabálytalanságok. Mint mondta, csak akkor mond el, amikor pártja kéri ezt tőle.

„Senki számára nem jelent meglepetést, hogy az államelnök lemondásra szólított fel. Az a válaszom, hogy nem félemlítenek meg ezek a sürgető kérések, csak abban az esetben mondok le tisztségemről, ha a párt, amelynek tagja vagyok, kérni fogja tőlem” – jelentette ki.

A belügyminiszter szemszögéből jó körülmények között zajlott vasárnap a belföldi szavazás, nincsenek bizonyítékok esetleges csalásokra, és ami a szavazókörzetek számát illeti, több mint százzal volt több az idén, mint a 2016-os parlamenti választásokon, amit a volt technokrata kormány szervezett meg.

A választások alkalmával felmerült technikai jellegű fennakadásokat meg fogják vizsgálni, és csütörtökön átadják a jelentést Viorica Dăncilă kormányfőnek. Nyomatékosította azonban, hogy az említett fennakadások a Speciális Távközlési Szolgálat (STS) számlájára róhatók fel, amely a hálózatot és a táblagépeket szolgáltatta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?