FRISSÍTVE – A kül- és belügyminiszter leváltását kéri Johannis

FRISSÍTVE: Teodor Meleşcanu külügyminiszter és Carmen Dan belügyminiszter azonnali leváltását követeli Klaus Johannis államfő az európai parlamenti választások és a referendum alkalmával a külföldi szavazókörzeteknél tapasztalt rendellenességek miatt.

„Mivel nem nyújtották be lemondásukat, kérem a külügyminiszter és a belügyi tárca vezetőjének azonnali menesztését” – mondta az elnök a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

Johannis felidézte, hogy a 2014-es elnökválasztáshoz hasonlóan, vasárnap is több ezer külföldön élő román állampolgár állt órákig sorba az ország külképviseletei előtt, és sokan közülük nem jutottak sorra, nem adhatták le szavazatukat. Egyes belföldi választókörzetekben is a szervezési problémák miatt torlódás alakult ki – emlékeztetett.

Az elnök azzal vádolta a kormányzó Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy szándékosan akadályozta a voksolást, hogy bojkottálja az általa kiírt korrupcióellenes népszavazást. Johannis hozzátette: ezeket a szervezési problémákat sürgősen meg kell oldani, hogy elkerüljék megismétlődésüket az őszi elnökválasztáson.

Mivel nem bízik abban, hogy a kormány megteszi a megfelelő lépéseket, Johannis bejelentette: az elnöki hivatal keretében alakít szakértői bizottságot, amely az illetékes intézmények bevonásával dolgoz majd ki konkrét javaslatokat a kormány, a parlament és az érintett hatóságok számára a választások gördülékenyebbé tétele érdekében.

Az ellenzéki sajtó tudni véli, hogy a PSD ideiglenes elnöki tisztségét átvevő Viorica Dăncilă miniszterelnöknek is szándékában áll eltávolítani a kormányból Carmen Dan belügyminisztert, a hétfőn korrupcióért elítélt Liviu Dragnea volt PSD-elnök egyik legfőbb bizalmasát, akit az ellenzék főleg a diaszpóra tavaly augusztusi tüntetésén történt erőszakos tömegoszlatás miatt bírál.

Június 10-én egyébkén a képviselőházba várják Teodor Meleşcanu külügyminisztert, hogy a külföldi szavazókörzeteknél tapasztalt zavarokra – jelentette be szerdán Lia Olguţa Vasilescu, a házbizottság titkára.

Hozzátette: a diplomácia vezetőjének behívását az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) indítványozta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?