FRISSÍTVE – Marcel Ciolacu a képviselőház új elnöke

FRISSÍTVE: Marcel Ciolacut, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltjét választották a képviselőház új elnökének a szerdai plénumon. A PSD-s honatya 172 szavazatot kapott a szükséges 165 helyett, az ellenzék közös jelöltje, a nemzeti liberális Raluca Turcan 100-at, míg Kelemen Hunor RMDSZ-elnök 20-at.

A képviselőház tekintélyének és az intézménybe vetett bizalom visszaállítását nevezte fontosnak Kelemen Hunor az alsóház elnökének megválasztása előtt mondott kortesbeszédében. Az RMDSZ a szövetségi elnököt javasolta a Liviu Dragnea bebörtönzésével megüresedett helyre, és a jelölt szerint közel húszéves politikai tapasztalatával „rendbe hozhatja a dolgokat” a képviselőházban.

Az alsóház plénuma szerdán előbb elfogadta a Liviu Dragnea képviselői, illetve házelnöki helyének megüresedéséről szóló határozatokat. A fő kormányerőt adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét hétfőn ítélték el három és féléves letöltendő börtönbüntetésre, ezért kell új házelnököt választani – kedden Carmen Mihălcescut nevezték ki, de csak ügyvivő elnöknek.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) bejelentette, hogy Raluca Turcant, a PNL jelöltjét támogatja a képviselőházi elnöki tisztségre. A PSD Marcel Ciolacut javasolta, míg az RMDSZ még kedd délután közölte, hogy Kelemen Hunor szövetségi elnök a jelöltje a házelnöki posztra.

Az RMDSZ – Korodi Attila frakcióvezető révén – egyébként kérte, hogy egy héttel halasszák el a szavazást. A plénum ezt követően félórás tanácskozási szünetet hagyott jóvá, hogy a honatyák fontolóra vegyék az RMDSZ javaslatát. A Hotnews eközben arról írt, hogy a szünetet a szenátus jogi szakbizottságában Călin Popescu-Tăriceanu felsőházi elnök mentelmi joga megvonását javasló határozat miatt rendelték el (emiatt feszült lett a viszony a PSD és koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége – ALDE között, ugyanis Popescu-Tăriceanu ez utóbbi alakulat elnöke).

A szünet után Viorica Dăncilă kormányfő közölte, hogy szerdán szavaznak a házelnök személyéről.

Ezt követően e jelöltek tartották meg beszédüket: elsőként Raluca Turcan mondott szenvedélyes, a PSD-t ostorozó, a kormánypártnak elsősorban „az igazságszolgáltatás megcsonkítását” felróvó beszédet.

Ezt követően Kelemen Hunor kapta meg a szót. Az RMDSZ szövetségi elnöke szerint a képviselőház tekintélyének és az intézménybe vetett bizalom helyreállítása a legfontosabb feladat, mert a parlament „az észérvek ütköztetésének és nem egymás sértegetésének a fóruma” kell legyen. Kelemen szerint egy számbelileg kisebb párt – az RMDSZ – is képes ellátni a képviselőház vezetését, „az egyensúlyt pedig a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselője is helyreállíthatja”. A honatyáktól azért kérte, hogy szavazzanak rá, mert „közel húszéves képviselői tapasztalattal” felelősen el tudná látni az elnöki tisztséget. „A házelnök nem a többi képviselő főnöke, hanem partnere kell legyen” – mondta Kelemen Hunor.

Eztuán Marcel Ciolacu ismerte el, hogy a PSD „hibákat követett el, amik sokba kerültek”. De hozzátette, hogy „a mandátum négy évre szól”, és ha „az ellenzék el akarja mozdítani a kormányt, azt demokratikus úton bizalmatlansági indítvány benyújtásával teheti”.

A beszédek után megkezdődött a szavazás. Az elnök megválasztásához a képviselők felének szavazata plusz egy voks kellett, tehát minimum 165. A PSD–ALDE kormánykoalíciónak (a parlament honlapja szerint) 158 képviselője van, és hagyományosan számíthat a nem magyar kisebbségek szavazataira is (17). A PNL, az USR és a PMP összesen 107 vokssal rendelkezik, az RMDSZ 21-gyel, míg a Pro Románia 22 szavazatot adhatott le (feltehetően több képviselője a PSD-s jelöltet támogatta), és van még három független képviselő is.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a szavazás után a Maszolnak elmondta, hogy a szövetségnek csak 18 honatyája volt jelen, tehát két szavazatot valamelyik másik párttól kapott Kelemen Hunor. A PSD-s jelölt fölénye azzal magyarázható, hogy a Pro Románia több képviselője is megszavazta Ciolacut, ami összefüggésben lehet azzal, hogy épp az ülés előtt jelentette be a kormányfő, hogy elismerik önálló frakcióként a Pro Románia képviselőit – taglalta Korodi.

Tudvalévő, hogy a Pro Románia tgajainak többsége korábban épp Liviu Dragnea lecsukott pártelnök miatt távozott a PSD-ből. Az ellenzéki USR szerint a szerdai szavazással „a Pro Románia visszatért a PSD kebelére”.

Kapcsolódók

Kimaradt?