FRISSÍTVE – Pro Európa néven alakíthatnak önálló frakciót a Pro Románia parlamenti képviselői

FRISSÍTÉS: Parlamenti frakcióként ismerték el a Pro Románia párt képviselőit – jelentette be szerdán kora délután Carmen Mihălcescu, a képviselőház ügyvivő elnöke, a házelnöki tisztségről zajló vita során.

Korábban Marcel Ciolacu, akit a fő kormányerőt jelentő Szociáldemokrata Párt (PSD) javasol a Liviu Dragnea után megüresedett képviselőházi elnöki tisztségbe, már közölte, hogy sor kerül erre a lépésre.

„Az első dolog, amit szeretnék a miniszterelnökkel együtt, hogy ismerjünk el tényszerű dolgokat. Amint Viorica Dăncilăval az emberek szavazatát is elismerjük, és ki kell elemeznünk az európai parlamenti választás eredményét, ugyanúgy a képviselőházban el kell ismernünk a Pro Románia frakcióját, mert létezik” – mondta Ciolacu.

A miniszterelnök is megerősítette, hogy elismerik önálló frakcióként a Pro Románia 22 képviselőjét, akik jobbára a PSD-ből és a Demokraták és Liberálisok Szövetségéből (ALDE) nyergeltek át a Victor Ponta alapította pártba. Ponta előtte egy Facebook-bejegyzésben írta, hogy „600 ezer szavazatot nem lehet figyelmen kívül hagyni, tehát a Pro Románia létezik és számolni kell vele”. A párt képviselőit eddig függetlenként tartották nyilván a parlamentben.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a PSD szövetséget tervez-e létrehozni a Pro Romániával, Ciolacu azt felelte: nem szövetségről beszél, hanem a „normalitásról”, és nem a szavazatszerzés reménye vezérli a házelnöki tisztségra való pályázás során. Viorica Dăncilă kormányfő is nyomatékosította: a PSD nem kötött szövetséget a Pro Románia párttal.

A képviselőház plénuma szerdán végül azt hagyta jóvá, hogy Pro Európa néven frakciót alakítsanak a független képviselők. Az alsóház ezzel Daniel Constantin képviselő javaslatát fogadta el. A frakciót a Pro Románia nevű alakulathoz tartozó törvényhozók fogják alkotni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?