FRISSÍTVE – Tăriceanu mentelmi jogának megvonását javasolja a szenátus jogi bizottsága

FRISSÍTVE: Călin Popescu-Tăriceanu mentelmi jogának megvonását támogató jelentést fogadott el szerdán a szenátus jogi bizottsága. Ha ezt a plénum megszavazza, elindulhat a bűnvádi eljárás a házelnök ellen. Szerinte azonban nem egyételmű a bizottság döntése.

Robert Cazanciuc, a felsőház jogi bizottságának elnöke elmondta, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) kérése nyomán a testület szavazásra bocsátotta a Călin Popescu-Tăriceanu mentelmi jogának megvonására vonatkozó javaslatot, amelyet a testület három tagja támogatott, egy személy ellene voksolt és ketten tartózkodtak. Ennek következtében a jogi bizottság előbb a házbizottság, majd a szenátus plénuma elé terjeszti a javaslatot, amely meghozza a döntést.

Cazanciuc arról is beszámolt, hogy kedden a házbizottság további kéthetes határidőt szabott meg a jelentés előterjesztésére, de ezt a határidőt várhatóan előrehozzák, miután az ügyvéd több dokumentummal egészítette ki az iratcsomót.

Tavaly december óta a szenátus házbizottsága több ízben meghosszabbította a DNA kérésére kiállítandó jelentés véglegesítésének határidejét, hogy a szenátoroknak időt adjon az iratcsomó áttanulmányozására. A jogi bizottságnak április 2-áig kellett volna lezárni a jelentést, de több ülését is felfüggesztették kvórumhiány miatt. Tăriceanu maga sürgette meg április 4-én az eljárást, kijelentve, hogy bármikor kész kifejteni álláspontját a plénum előtt.

A DNA 2018. november 7-én kérte a szenátustól Călin Popescu-Tăriceanu mentelmi jogának megvonását, hogy bűnvádi eljárást indíthasson ellene, az ügyészek szerint ugyanis Tăriceanu 2007-2008-ban, miniszterelnöki mandátuma idején közvetett módon 800 ezer dollárnyi anyagi haszonhoz jutott egy osztrák cég révén.

FRISSÍTÉS: Călin Popescu-Tăriceanu szerint nincs ügydöntő jellege a szavazásnak, amit a mentelmi joga megvonásáról tartottak. Úgy vélte, hogy a bizottság szavazata nem egyértelmű, a döntést a szenátus plénumának kell meghoznia.

A felsőhéz elnöke emlékeztetett: folyamatosan távolmaradt a jogi bizottság üléseitől, hogy ne vádolhassák azzal, hogy megpróbálta befolyásolni a döntést.

A bizottságban hatan voltak jelen, a mentelmi jog megvonására vonatkozó szavazásnál három igen mellett volt két tartózkodás és egy nem szavazat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?