Viorica Dăncilă miniszterelnök: a PSD folytatni kívánja a kormányzást

A Szociáldemokrata Párt (PSD) folytatni akarja a kormányzást - közölte Viorica Dăncilă miniszterelnök, a párt ideiglenes elnöke a PSD végrehajtó bizottságának szerda hajnalban véget ért ülése után, amelyen több személyi döntést is hoztak, és a párt vezetőségébe visszatértek azok, akiket korábban a korrupcióért két napja bebörtönzött Liviu Dragnea pártelnök állított félre.

A PSD csak abban az esetben mond le a kormányzásról, ha nem tudja megtartani a parlamenti többséget - tette hozzá a belpolitikai forrongására utalva, amelyet az váltott ki, hogy az európai parlamenti (EP-) választáson a párt gyengén szerepelt, és előretört a jobbközép ellenzék.

A 2016-os parlamenti választásokat több mint 46 százalékos eredménnyel megnyerő PSD vasárnap a voksok alig 23 százalékát kapta, második helyre szorulva a Klaus Johannis államfőhöz közel álló, ellenzéki PNL mögött. Koalíciós partnere, a liberális ALDE nem lépte át az ötszázalékos bejutási küszöböt. Az ellenzéki pártok a kormány távozását követelik, mondván, a szociálliberális kormánykoalíció pártjai elveszítették választói felhatalmazásukat.

Dăncilă elismerte, a pártot az igazságszolgáltatás témája "ölte meg", ugyanakkor elutasította, hogy a PSD egészét korrupt pártként bélyegezzék meg. Azokra az ellenzéki támadásokra utalt, amelyek szerint a PSD saját korrupt politikusai elszámoltatásának megakadályozása érdekében módosította a büntetőjogot és szervezte át az igazságszolgáltatást. A miniszterelnök szerint a PSD megítélésén sokat rontott az, hogy az utóbbi időben az igazságügyi reform témája miatt alig esett szó a kormány egyéb, az emberek életminőségének javítását célzó intézkedéseiről.

Távoztak Dragnea bizalmi emberei

Az ülésen több személyi döntést is hoztak, a párt vezetőségébe visszatértek azok, akiket korábban a korrupcióért hétfőn bebörtönzött Liviu Dragnea pártelnök állított félre. Visszatért a párt alelnöki tisztségébe és a bukaresti szervezet élére a PSD legnépszerűbb politikusának számító Gabriela Firea bukaresti főpolgármester, és ügyvezető elnöki megbízást kapott Paul Stănescu volt PSD-alelnök és miniszterelnök-helyettes.

Mindkettőjüket akkor fosztották meg párttisztségeiktől, amikor tavaly ősszel aláírtak egy Dragnea azonnali lemondását követelő nyílt levelet, amelyben azzal vádolták a pártelnököt, hogy a PSD vezető testületeinek beavatása nélkül egymaga hozza meg a legfontosabb döntéseket, bírósági ügyeivel pedig sérülékennyé teszi a pártot.

A PSD végrehajtó bizottsága megfosztotta tisztségétől Dragnea több bizalmi emberét. A párt új elnökének és államfőjelöltjének személyéről a nyáron összehívandó kongresszus dönt, de ennek időpontját még nem tűzték ki. A PSD továbbra is igényt tart a képviselőház elnöki tisztségére, amely Dragnea elítélése és bebörtönzése nyomán üresedett meg: a tisztségre Marcel Ciolacu jelenlegi háznagyot jelölték.

 A házelnöki tisztségről várhatóan szerdán tartanak szavazást a képviselőházban.

Kapcsolódók

Kimaradt?