Ismét elhalasztották a Tăriceanu mentelmi jogáról szóló szakbizottsági szavazást

Ismét meghosszabbította a szenátus házbizottsága azt a határidőt, amíg a jogi bizottságnak véleményeznie kell az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) igénylését Călin Popescu-Tăriceanu házelnök mentelmi jogának megvonásáról. 

A felsőház alelnöke, Alina Gorghiu szerint a Szociáldemokrata Párt javaslatára két héttel hosszabbították meg a határidőt.A korrupcióellenes ügyészek 2018. november 7-én kérték a szenátustól Călin Popescu-Tăriceanu mentelmi jogának felfüggesztését. A DNA szerint a felsőház elnöke 2007-ben és 2008-ban, miniszterelnöki mandátuma idején, közvetett módon 800 ezer dollárnyi anyagi juttatást kapott egy osztrák cégtől.

November végén a jogi bizottság meghallgatta az ügyben a házelnököt, döntés azonban azóta sem született, mert több ízben is meghosszabbították a határidőt, amíg a testületnek el kell bírálnia a DNA kérését. 

A házbizottság által megszabott legutóbbi határidő április 2-a lett volna, de a szakbizottság akkori ülését kvórumhiány miatt felfüggesztették. A halasztást követően Călin Popescu-Tăriceanu kérte a testület tagjaitól, hogy sürgessék meg az ügyében kiállítandó jelentést, hangsúlyozva, bármikor készen áll megjelenni a plénum előtt, hogy ismertesse álláspontját.

Április 16-án a jogi bizottság szociáldemokrata párti tagjai javasolták, hogy hívják meg a testület ülésére a főügyészség valamely, az ügyben illetékes képviselőjét, de e javaslat kapcsán sem született döntés. 

A DNA igénylése csak azt követően kerülhet a plénum elé, hogy a szakbizottság is szavaz róla.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?