Újabb adatokat tett közzé a referendumról a BEC

A Központi Választási Iroda (BEC) kedden 16 óra 30 percig összesített adatai szerint az igazságüggyel kapcsolatos vasárnapi referendum első kérdésére 5 425 483, míg a másodikra 5 375 982 állampolgár szavazott igennel. 

Nemmel 918 133-an szavaztak az első, 895 470-en a második kérdésre. A vasárnapi referendumon 7 913 195 választó nyilvánított véleményt.

Az állampolgároknak a következő kérdésekre kellett igennel vagy nemmel válaszolniuk: "Egyetért-e a korrupciós bűntetteket elkövetők amnesztiában részesítésének betiltásával?", illetve "Egyetért-e annak megtiltásával, hogy a kormány sürgősségi rendeleteket adjon ki a bűncselekmények témakörét, a büntetéseket, valamint az igazságszolgáltatás megszervezését érintően, illetve azzal, hogy terjesszék ki a sürgősségi kormányrendeletek alkotmánybíróságon való megtámadására jogosultak körét?" 

A 2000/3-as törvény 5. cikkelye értelmében a referendum érvényességéhez arra van szükség, hogy a választói névjegyzékben szereplők legalább 30 százaléka részt vegyen a népszavazáson. 

Címlapfotó: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Kapcsolódók

Kimaradt?