EP-választások: várakozáson felüli részvétel Szatmár magyarlakta településein

Várakozáson felül teljesítettek Szatmár megyében a zömében magyarlakta települések a vasárnapi EP-választásokon, sokan elmentek szavazni, annak ellenére, hogy szinte folyamatosan az országos sereghajtók között említették a megyét – értékelték kedden a választásokat az RMDSZ Szatmár megyei vezetői.

A megyében a szavazásra jogosultak 41,63 százaléka, 130 954-n járultak az urnák elé, közülük 41 929-en (32,93 százalék) az RMDSZ-re adták le szavazatukat, amely így toronymagasan vezet, hiszen a második helyet elérő PNL szinte tíz százalékos lemaradást könyvelhet el (a voksok 23 százalékát kapta). Még kevesebben (alig 14 százalék) álltak ki a PSD mellett, s a máshol önmaguk számára is meglepően nagyot taroló USR-PLUS választási szövetség itt csak 12 százaléknyi bizalmat kapott. Valamivel több mint hétezren voksoltak a Pro Románia pártra (5 százalék), az ALDE azonban még hatezer szavazatot sem kapott (4,4  százalék).

Köszönik a Szatmár megyei emberek bizalmát

Pataki Csaba, a Szatmár megyei RMDSZ-szervezet elnöke szerint a szatmáriak bebizonyították, hogy erő van a megyében, és amikor itt az ideje, akkor képesek vagyunk együtt lépni, együtt cselekedni. Kereskényi Gábor polgármester külön megköszönte a szatmáriaknak a nagy számú részvételt, és külön annak a 13 793 szatmári választónak, akik a tulipánra szavaztak.

„Példátlan részvételnél is csakis az összefogás segített. Köszönjük mindenkinek, aki túl tudott nézni a sérelmeken és pontosan látta azt, hogy itt nem csak egy újabb választás a tét, hanem a következő öt-tíz évről döntünk. Erőt mutattunk, mert a Szatmár megyei lakosok bebizonyították, hogy az RMDSZ a megye legerősebb politikai alakulata. Bebizonyították, hogy a közösségünk akarata akkor a legerősebb, amikor egységesek vagyunk. Most rajtunk a sor, de biztosak vagyunk abban, hogy EP-képviselőink is munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy hallható legyen a magyarság, a svábság és minden kisebbség hangja az Európai Parlamentben” – fogalmazott Pataki Csaba.

Rekord-részvétel – hol pozitívum, hol érdekesség

Szatmár megyében vasárnap korareggeltől 314 514 szavazati joggal rendelkező, azaz 18. életévét betöltött állampolgárt vártak az urnák elé, a Központi Választási Iroda adatai alapján — de hogy közülük a valóságban hányan is élik itthon mindennapjaikat, azt csak az ég tudja. Ugyanis ma már nem csak az avasi falvakra jellemzőek a lakatlan utcák, üres házsorok; szinte minden településről (a tövisháti falvaktól kezdve a sváb településeken át a nagyközségekig) rengetegen élnek, dolgoznak külföldön.

Viszont adatbázisilag Szatmár megyében vannak, ha fizikailag mégannyira sem – részben ennek a (s egyébként az egész országra jellemző) pontatlanságnak „köszönhető”, hogy vasárnap Szatmárt szinte a folyamatosan a sereghajtók között említették, miközben igazán nagy volt a zömében magyar lakta településeken: Pusztadarócon például 51,27, Atyában 64, 85, Krasznamihályfalván 44,84, Avasújvárosban 55, Szatmárhegyen 52 százalék.

A községek közül szám szerint Lázáriban pecsételtek legtöbben, 1650–en a tulipánra, valamint Pusztadarócon (1460), Kaplonyban (1084) és Avasújvárosban (989); százalékilag a Nagykároly környéki sváb falvak (Kaplony, 93,53, Mezőfény 93,23, Kálmánd 90,16 százalék), valamint az ország-csücske Kökényesd (89,79) vitte a prímet.

Persze az is igaz, a részvételi arány sokkal „látványosabb” a kicsi, 100 – 150 lakosú települések esetében, hiszen ha már negyvenen – ötvenen voksolnak, az sok százalékot jelent — viszont a megyében van egy település, ahol kiugróan magas, 186,66 százalékos volt a részvételi arány. Balotafaluban 60 lakos szerepelt a választási listán, közülük 32–en voksoltak, a nap folyamán viszont 80 személy jelentkezett pótlistára és szavazott.

Még ennél is többen, 98–an iratkoztak pótlistára Barlafaluban, ahol az állandó listán szereplők közül alig 251–en szavaztak, de Remetemezőn (77) Kakszentmártonban (58), Szamosborválaszúton (53) és Csonkáson (51) is jelentősen sokan kerültek pótlistára, miközben a választási listán feltüntetettek átlag fele voksolt. A megye területén összesen 1223 esetben igényeltek mobilurnát, a vidéki települések közül legtöbbet Szatmárhegyen (30), Hadadnádasdon (28) és Ráksán (43) – nem mellesleg itt történt a mindeddig egyetlen, hivatalosan is választási csalásnak minősített incidens is.

A voksolni akaró fiatalembernek a táblagépkezelő feltette a kötelező kérdést: az EP–választáson és a referendumon is akar–e szavazni, ám egy, a szavazóházban lévő férfi válaszolt helyette, elutasítva a referendumos lapokat, sőt, be is kísérte a fiatalembert a szavazófülkébe, hogy megmutassa, hová üsse a pecsétet — mindezt a szavazóház elnökének, biztosainak, illetve a helyszíni riportot készítő tévések szeme/kamerája láttára. Utóbbiak hozták nyilvánosságra a felvételt, melynek nyomán a rendőrség hivatalból eljárást indított, ugyanis sem a szavazóház elnöke, sem a biztosok nem találtak semmi kivetnivalót a dologban.

A városok színmegoszlása

Akárcsak megyeszerte, Szatmárnémetiben is az RMDSZ–re voksoltak a legtöbben: a párhuzamos számlálás eredményei értelmében az urnazárásig leadott 100 747 szavazatból 13 793–at a tulipánra ütöttek; jelentős különbséggel, a másik helyen az USR-PLUS választási koalíció végzett (9461 voks), rögtön mögötte következik a PNL (9230 szavazat), majd a több ezres lemaradással a PSD (5402 szavazat), a Pro Románia Párt (3206 voks), valamint az ALDE (1600 szavazat).

Jól szerepelt Nagykároly is, a szavazatok legtöbbjét (50,37 százalék) szintén a tulipánok kapták, jóval lemaradva mögöttük, 14,8 százalék voksolt a PNL–re, 11,48 az USR-PLUS koalícióra, 11,28 a PSD–re, míg a Pro Románia Párt alig 3,81, az ALDE pedig még kevesebbet, 2,79 százalékot kapott. Hasonlóan jó eredmények voltak Tasnádon is, ahol az RMDSZ 1152 voksot (32,17 százalék), a PNL 670 szavazatot (18,71), a PSD 547 szavazatot (15,28), a Pro Romania Párt 452 pecsétet (12,62), míg az USR–PLUS 366 voksot (10,22) kapott.

Az „amilyen politkai színezetű a polgármester, az a párt kapja a legtöbb szavazatot” elmélet Avasfelsőfaluban dőlt meg, ott ugyanis a 4316 érvényes szavazatból 1615 voksot a PNL zsebelt be, míg a PSD második helyre csúszott le, rájuk csak 1277–en szavaztak. Az USR-PLUS koalíció 611 voksot, a Pro Románia Párt 216, az RMDSZ 103, míg az ALDE 88 szavazatot kapott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?