A kormányzás átengedését javasolta a PSD egyik alelnöke

A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) át kellene engednie a kormányzást – hangsúlyozta kedden a PSD alelnöke, Robert Negoiţă. A párt ügyvezető elnöke, Viorica Dăncilă miniszterelnök szerint az előrehozott választások „nem opció”.

„Világos, hogy hibáztunk, és súlyosan hibáztunk. A hibákat pedig ki kell javítani. Már hétfőn is mondtam, hogy a PSD-nek hátra kell lépnie egyet, és át kellene engednie a kormányzást, mert nem lehet 23 százalékkal kormányozni” – jelentette ki Negoiţă a párt országos állandó tanácsának keddi ülése előtt.

Ami az előrehozott választások eshetőségét illeti, a PSD alelnöke kifejtette: „Legyünk realisták. Ha a jelenlegi törvényhozási konjunktúrát nézzük, soha nem lesznek előrehozott választások”. Újságírói kérdésre, hozzátette, hogy már előző nap kérte a Dăncilă-kabinet lemondását.

Viorica Dăncilă szerint a PSD vezető testületeiben döntik el, hogy eszközölnek-e változtatásokat az elnökség összetételében vagy sem. „A kollégákkal egyeztetve hozunk döntéseket, nem vagyok annak a híve, hogy a döntést kizárólag a pártelnök hozza meg” – mondta Dăncilă.

Az ellenzéki pártok által követelt előrehozott választásokról a kormányfő azt mondta, hogy „nem jelentenek opciót”.

A PSD-ben azután kerül sor a rendkívüli tanácskozásra, hogy hétfőn a legfelsőbb bíróság három és féléves letöltendő szabadságvesztésre ítélte Liviu Dragnea pártelnököt. A vasárnapi európai parlamenti választásokon elszenvedett vereség után a bírósági ítélet a „kegyelemdöfést” jelentette a nagyobbik kormánypártnak, amely sokat veszített támogatottságából.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?