EP-választás: Csíkszéken kiemelkedő volt a részvételi arány

Kiemelkedő arányban mentek el szavazni a csíkszékiek a vasárnapi európai parlamenti választáson. Csíkszeredában a részvétel meghaladta az 50 százalékot, néhány községben pedig 60 százaléknál is többen járultak az urnákhoz a vasárnapi választásokon. Az RMDSZ vezető politikusai szerint a pártra országszerte leadott több mint 470 ezer szavazat azt jelenti, hogy a párt megkerülhetetlen politikai tényező itthon és az Európai Parlamentben is.

A hétfőn megtartott sajtóeseményen Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke köszönetét fejezte ki a csíkszéki választóknak, akik Kárpát-medencei viszonylatban is kiemelkedő arányban mentek el szavazni a vasárnapi EP-választáson.

Az önkormányzat elnöke kiemelte, hogy külön pozitívum a fiatalok nagyarányú részvétele. Az előző európai parlamenti választáshoz képest Csíkszéken 14 százalékkal magasabb volt a részvételi arány, a megyeszékhelyen meghaladta az 50 százalékot. Néhány község kiemelkedő mutatókat ért el: Dánfalva, Csíkrákos és Karcfalva választópolgárai is 60 százalék fölötti arányban vettek részt a szavazáson. Az RMDSZ-re Hargita megyében leadott 127 177 szavazatból Csíkszékről érkezett 46 612.

Borboly Csaba elmondta, a várakozáson felüli mozgósításban nagy szerepük volt az önkénteseknek, valamint annak, hogy új kommunikációs eszközöket is használtak a kampány során.

Tánczos Barna Hargita megyei RMDSZ-es szenátor értékelésében rámutatott, hogy Hargita, Kovászna, Maros és Szatmár megyékben az RMDSZ megnyerte a választásokat. „Bár sokan temették a szavazás előtt, bebizonyosodott, hogy az RMDSZ továbbra is jelentős, megkerülhetetlen politikai tényező” – fogalmazott.

A honatya kiemelte, hogy jól szervezett, komoly kampány és nagyon sok munka áll az elért eredmények mögött. Tánczos Barna megemlítette, hogy a Magyar Polgári Párttal kötött választási megállapodás is segítségére volt az RMDSZ-nek a választási sikerekben. A szenátor szerint sikerült olyan célkitűzéseket maguk elé állítani, amelyekkel azonosulni tudtak az erdélyi magyar emberek.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy a mandátumok átvétele után azonnal elkezdődik az érdemi munka az Európai Parlamentben, melyek során a következő hét évet meghatározó döntések születnek majd meg. Ilyen lesz a következő időszakra vonatkozó európai uniós költségvetés. Ebben a munkában Winkler Gyula képviselő mint gazdasági szakember eredményesen fog részt venni. „Az európai folyamatokhoz természetesen az itthoni parlamenti munka is hozzá kell tegye a magáét” – mondta Korodi.

Újságírói kérdésre Tánczos Barna úgy fogalmazott, hogy a magyarországi választási eredmények biztatók és jók, bár született meglepetés is. A Kárpát-medencei összefogás segítségével foglalkozni kell az európai őshonos kisebbségek kérdésével. A Magyarországon győztes Fidesz-KDNP választási szövetséggel egyetértenek abban, hogy az Európai Uniónak reformokra van szüksége – összegzett a szenátor.

Kapcsolódók

Kimaradt?